Održane bilateralne konsultacije Srbije i BiH iz oblasti bezbednosne politike Vesti

Prvi potpredsednik Blade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa zamenicom ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Anom Trišić Babić, koja je predvodila delegaciju Bosne i Hercegovine na konsultacijama iz oblasti bezbednosne politike, održanim u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. Sa naše strane konsultacije je predvodila državni sekretar Ministarstva Roksanda Ninčić.

Izraženo je zadovoljstvo redovnom praksom konsultacija između dve zemlje u oblasti bezbednosne politike koje, uz ostale oblike saradnje, doprinose jačanju bilateralnog dijaloga. Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o situaciji u regionu i načinima za dalje unapređenje regionalne saradnje u oblasti bezbednosti i rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i kompromisima. Ministar Dačić je podvukao da Srbija snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i svaki dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Šef srpske diplomatije informisao je o prioritetima predsedavanja Srbije OEBS-u tokom 2015. godine, kao i o našoj podršci borbi protiv terorizma, uključujući Islamsku državu Iraka i Levanta, koja predstavlja ne samo globalnu, već i regionalnu bezbednosnu pretnju. Istakao je da na planu zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Republika Srbija učešćem u misijama i operacijama EU pokazuje čvrstu opredeljenost da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti, poštovanju međunarodnog prava i dodatno potvrđuje svoju evropsku orijentaciju.

Razmatrane su moguće zajedničke inicijative tokom našeg predsedavanja OEBS-u i predsedavanja Bosne i Hercegovine Savetu Evrope, koje preuzima u maju naredne godine. Ministar Dačić preneo je naše interesovanje za iskustva BiH u partnerskoj saradnji sa NATO s obzirom da se u skorije vreme očekuje usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) RS-NATO nakon čega očekujemo podizanje nivoa političkog dijaloga Srbije sa NATO.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova