Дачић разговарао са званичницима Републике Летоније Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је у Републици Летонији где се састао са премијерком Летоније Лаимдотом Страујумом, министром спољних послова Едгарсом Ринкевичсем и заменицом председнице Парламента Инес Либина Егнере.

Главне теме разговора биле су унапређење билатералних политичких односа и интензивирање економске сарадње. Министар Дачић је са званичницима Летоније разговарао и о процесу преговора Србије са Европском унијом, као и приоритетима предстојећег председавања Србије ОЕБС-у.

Министар Дачић је истакао да је посета Летонији нарочито значајна јер ће та земља председавати Саветом Европске уније у првој половини 2015. године и рекао да очекује да ће Србија за то време почети са отварањем преговарачких поглавља. Он је изразио наду да ће се, након формирања владе у Приштини, наставити имплементација Бриселског споразума и да ће и то допринети што скоријем отварању одређених поглавља.

„Уколико отварање поглавља не буде било могуће до краја ове године, учинићемо све напоре да се то деси у првих шест месеци следеће године, а били бисмо захвални Летонији да нам у томе помогне као председавајућа”, поручио је Дачић додајући да читав регион очекује да Летонија потврди опредељеност ЕУ за европске интеграције Западног Балкана.

Дачић је позвао шефа летонске дипломатије Ринкевичса да посети наш регион како би наставили разговоре о билатералним односима, европским интеграцијама, као и председавању Србије ОЕБС-у.

„Србија ће се трудити да буде неутралан и поштен преговарач који ће се својим добрим услугама и добрим контактима и подршком са свих страна потрудити да допринесе мирном решавању конфликата”, рекао је Дачић и том приликом захвалио Летонији на сталној подршци коју је до сада давала Србији на европском путу.

Извор: Министарство спољних послова