Најновије

Ивица Дачић изабран за председника Социјалистичке партије Србије Вести

У Центру “Сава” одржан је 9. конгрес Социјалистичке партије Србије под називом “Одговорно за будућност”. Председник СПС-а Ивица Дачић изјавио је да то јесте конгрес за будућност, јер је то захтев који пред странку поставља држава.

„Од начина на који одговоримо на тешка питања зависи какви ћемо у будућности бити. На овом конгресу немамо право да размишљамо како нам је данас, сутра је главна тема. Србија 2024. и 2034. године и за ту Србију смо добили гласове на изборима, да уђемо у реформе и зато немамо права да одустајемо“, рекао је Дачић обраћајући се делегатима Конгреса.

Он је подвукао и, како је рекао, кључну реч, а то је одговорност. Према његовим речима, учествовање у свим променама је задатак социјалиста, али се у тај посао не може страначким саопштењима и борбама за функције већ свакодневним сукобом са оним што Србију покушава да одведе у оно што је лоше.

„Земља је опустошена, опљачкана, девастирана. Ми смо са Српском напредном странком ушли у посао великих промена и први пристали да се променимо. Боримо се за модерну Србију, економски праведну, ону која неће ратовати“, подвукао је лидер социјалиста.

Дачић је нагласио да је СПС у Влади, не због функција, већ да би помогао колико зна, истакавши да су постигнута три велика успеха за претходне две и по године колико актуелна Влада ради. Дачић је таксативно навео да мисли на отпочињање преговора за чланство у ЕУ, промењен међународни положај и чињеницу да је Србија сада земља која активо учествује у политичким дешавањима, о чему сведочи и сутрашњи скуп 16 премијера Југоисточне Европе и Кине у Београду, као и подршка Вучићевој идеји да се уђе у реформе како би се обезбедила и осигурала будућност земље.

Говорећи о идеји социјалдемократије, која, како сматра Дачић, такође треба да буде промењена, шеф СПС-а је нагласио да она треба да гласи интерес радника је да буде већи профит. Он је подвукао да све што су социјалисти учинили на мењању и реформи себе и друштва није довољно, да предстоје нови задаци и да се СПС не сме зауставити на ономе што је постигао, јер огроман посао тек предстоји.

Дачић је представио нови лого партије, истакавши да стари препознатљиви лого са ружом иде у историју. Он је рекао да се СПС мења, јер они који то одбијају пропадају.

„Зато ово мора бити Конгрес промена. Данас ћемо усвојити нови Статут, нови програм, нови Глави одбор и нови лого“, поручио је Дачић.

Делегати су на Конгресу једногласно изабрали Ивицу Дачића за председника Социјалистичке партије Србије. Пошто су гласали, делегати су на ногама и дугим аплаузом поздравили Дачића који им се обратио.

Ивица Дачић је поручио да има част и обавезу да СПС сачува, не само као странку, већ и као идеjу.

Oн jе делегатима деветог Kонгреса СПС-а, обећао да ће бити на челу партиjе док странка од њега буде имала политичке користи и док и сам не постане оличење прошлости.

„Бићу на челу странке док не створимо услове да овде буду неки нови лидери. Зато jе потребно не само да извучемо поуке из прошлости него и храброст за будућност“, рекао jе Дачић.

Oн jе додао да ће лично предложити потпредседнике, чланове Председништва и Извршног одбора на следећиоj седници Главног одбора, подвукавши да то неће бити данас, jер jе, како jе обjаснио, тежина Конгреса таква да jе неопходно добро размислити.

Дачић jе такође нагласио да ниjе склон да прихвати све предлоге коjе jе добио од страначких органа.

„Нисам склон да прихватимн оно што сте предложили само зато што нисте хтели да се замерате, али то не значи да не прихватам њих, морамо добро да размислимо са чим ћемо пред народ. У Главном одбору странке некада jе било шест, седам академика, а данас би ми рекли „па они нису ни чланови месне организациjе. Постоjе виши интереси“, рекао jе Дачић.

Нови стари председник СПС рекао jе и да на наредним изборима очекуjе бољи резултат и социjалистима поручио да не треба да одустану од циља а то jе милион гласова, jер jе то реално и њихова снага.

Дачић jе у завршном обраћању делегатима више пута подвукао да су промене неопходне и да нису „ђаволско дело“, као што jе то пророк Mухамед говорио али и да ниjе свака промена на боље.

„Oво jе краj прве етапе, данас отварамо другу и све што jе за музеj треба да иде у музеj. Свако мора да допринесе и jедним гласом, jер jе свако лидер и носи одговорност“, рекао jе Дачић.

Oн jе делегатима пренео да jе дуго размишљао да ли да прихвати кандидатуру за jош jедан председнички мандат jер jе, како jе обjаснио, дошло време за промене.

„Tо што сам прихватио функциjу не значи да се jа нећу променити. Бићи много оштриjи, мораћу да тражим већу дисцилплину, одговорност, мудрост и нови дух СПС на сваком месту“, рекао jе Дачић.

Завршаваjући обраћање у свом маниру Дачић jе рекао да у разговорима са међународним званичницима, када обjашњава шта jе то филигрански рад, каже да jе то олимпиjска дисциплина „дриблинг на малом простору“.

„Mи нисмо наjjача странка, морамо да будемо маjстори и да постигнемо гол у свакоj прилици“, закључио jе Дачић.

Дачић jе на деветом конгерсу изабран акламациjом, а на питање да ли има неко против или уздржан уместо уобичаjених одговора флаjерима, делегати су углас оба пута одговорили нема.

Нови шеф СПС честитао jе и рођендан досадашњем председнику Извршног одбора Бранку Ружићу.

Председник СПС Ивица Дачић изjавио jе да ће онаj ко подржи лидера радикала Воjислава Шешеља загарантовано пропасти и позвао све из странке коjи желе да пређу у радикале да то и учине.

„Шешељ jе позвао све шешељевце из СПС-а да оду код њега. Jа их исто позивам да одмах оду код њега, ако их има“, поручио jе Дачић.

Oн jе подвукао да политички шовинизам не може да буде ни у каквоj вези са СПС-ом и нагласио да jе навећа грешка бившег председника СПС Слободана Mилошевићца била управо подршка Шешељу.

„Tо jе био смртни ударац за СПС“, нагласио jе Дачић.

Лидер социjалиста jе и овога пута подвукао да они нису социjалисти-утописти, да лоше идеjе мораjу да избаце и да признаjу грешке.

Као гост конгреса, делегатима се обратио и премијер Србије и председник СНС-а Александар Вучић, који је поручио социјалистима да СПС није у Влади коју он води јер није било другачије већине, већ зато што верују да је могуће да се много тога уради за земљу.

„Радимо да бисмо мењали Србију, да бисмо боље живели и надам се вашој подршци. Сигуран сам да заједно можемо да урадимо много на напретку земље“, рекао је Вучић и позвао социјалисте да то наставе да чине.

Премијер и лидер напредњака оценио је да је начин како то ради Влада коју води тежи начин али и једини који ће дати резулатат, истакавши да је Србија сада стуб стабилности у региону, уважавана у свету и изнео податак, за који је рекао да ће за многе бити изненађење.

„Имали смо више спољнополитичких активности него Јосип Броз у најбољих пет година велике Југославије. То је резултат марљивости и рада Владе у којој значајни део има Ивица Дачић и његов СПС“, рекао је Вучић.

Председник СНСД Милорад Додик рекао је да Република Српска жели модерну, јаку и срећну Србију и поручио да је Српска загледана у њу.

„Нама у Републици Српској не треба ништа сем да направите јаку Србију да бисмо ми тамо могли да издржимо“, поручио је Додик.

Скупу се обратио и председник СДПС Расим Љајић који је рекао да је од свих учесника чуо три кључне речи – одговорност, реформе, економија.

„Србија напредује, а СПС се значајно мења и зато данас имамо рефоме којима можемо да се поносимо“, рекао је Љајић и поручио делегатима Конгреса да верује да ће донети одлуке на добробит СПС-а и Србије.

Председник Војвођанске скупштине и СВМ Иштван Пастор подсетио је да су те странке, СВМ и СПС, у претходних 25 година већи део времена биле на различитим странама, а да је 2008. и 2009. на изненађење многих окренут нови лист.

„О 15 година пре тога разговараћемо када дође време, а оно које је пред нама треба попунити добрим разговорима“, рекао је Пастор.

Поруку да су 2008. донели добру одлуку када су формирали коалцију пренели су председници коалиционих партнера ПУПС и ЈС, Милан Кркобабић и Драган Марковић, обојица сагласни да и даље има наде да пуно тога може да се уради и да се за то треба борити. Скупу су се обратили и гости из Црне Горе и Бугарске.

Извор: Информативна служба ГО СПС, Танјуг

Фото: СПС, Танјуг

Категорије: Вести|Саопштења