Zahvalnost Dačiću na angažmanu oko iniciranja projekta pruge Beograd – Budimpešta Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiem. Izražavajući zadovoljstvo što je Srbija domaćin samita premijera, Dačić je istakao da to jasno pokazuje značaj strateškog partnerstva NR Kine i Republike Srbije i doprinosi njegovom daljem jačanju, kao i da organizacijom ovog značajnog skupa Srbija potvrđuje da je sve značajniji činilac u regionu. Šef srpske diplomatije naglasio je da Srbija pridaje veliki značaj mehanizmu saradnje Kina – CIEZ, posebno na ekonomskom planu, i da je naša zemlja zainteresovana za dalje produbljivanje ovog vida saradnje i povećanje kineskih ulaganja u Srbiju.

Pohvalivši Srbiju za uspešnu organizaciju samita, ministar Ji izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja važnih sporazuma u okviru mehanizma saradnje Kina – CIEZ. On je istakao da Kina pridaje poseban značaj jačanju saradnje sa Srbijom u svim oblastima. Obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog realizacije projekta mosta Zemun – Borča i novih dogovora u vezi sa projektom modernizacije pruge Beograd – Budimpešta, kao i projektom Kostolac B – druga faza. Tom prilikom, ministar Ji zahvalio je ministru Dačiću na ličnom angažmanu oko iniciranja projekta pruge Beograd – Budimpešta, imajući u vidu da je taj projekat dogovoren na prošlom samitu premijera u Bukureštu.

Ministar Dačić obavestio je kineskog kolegu o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u, na čemu mu je ministar Ji čestitao i izrazio uverenje da će Srbija igrati važnu ulogu u toj organizaciji. Kineski ministar pozvao je šefa srpske diplomatije da poseti Kinu, što je on i prihvatio. Tokom razgovora ministri su se složili da odnose Srbije i Kine krasi tradicionalno prijateljstvo, duboko međusobno razumevanje i poverenje, kao i uzajamna podrška u najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova