Aleksandar Antić u Dnevniku RTS Vesti

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže za RTS da su majske poplave pokazale da je Srbiji potrebno više električne energije i da je zato izgradnja novog bloka termoelektrane Kostolac uz kinesku pomoć kapitalna investicija. Nova termoelektrana će uticati na stabilnost celog energetskog sistema, poručuje Antić. Aleksandar Antić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su Kinezi pokazali prijateljstvo i na rečima kao i na delu i dodao da je nova termoelektrana značajan projekat koji dogovoren po povoljnijim uslovima nego što smo očekivali. „Ovaj projekat je kapitalni i suštinski će uticati na energetski sistem. U majskim poplavama se pokazalo da imamo potrebu za elektranom, a podaci pokazuju da će posle 2020. godine doći do povećanja potrošanje električne energije“, kaže Antić.

On napominje da je projekat izgradnje novog bloka termoelektrane ugovoren po drugačijim uslovima nego što su bili predviđeni i podseća da skoro tri decenije u našoj zemlji nije izgrađena nijedna elektrana. „Ovaj treći blok u Kostolcu je suštinski velika stvar za Srbiju. Tome treba da dodamo da smo sa Kinezima uspeli da ispregovaramo odlične uslove. U prvoj fazi rok otplate zajma je bio 15 godina, a sada je 20 godina. Takođe, u prvoj fazi grejs period je iznosio pet, a sada je sedam godina. Predviđena kamata bila je tri posto, a sada je dva i po posto”, ukazuje Antić. On ponavlja da, kada su ostali projekti u pitanju, moramo ozbiljno da zasučemo rukave, jer su nam Kinezi dali vetar u leđa i pokazali prijateljstvo ne samo na rečima već i na delu.

Govoreći o pruzi Beograd-Budimpešta, ministar Antić je rekao da je suštinska korist od ovog projekta u tranzitnom saobraćaju. On objašnjava da ceo sporazum ima smisao samo ako obezbedimo sebi mesto u tom saobraćajnom lancu, od grčke luke Pirej u koju stižu kineski brodovi, do zapadnih zemalja u koje stiže njihova roba. Izuzev ovih projekata Kinezi su zainteresovani i za privatizaciju 18 srpskih kompanija, podseća ministar Antić. On ističe da je kineski premijer tražio da mu se dostavi spisak koja su to srpska preduzeća i koje kineske kompanije su za njih zainteresovane kako bi se pronašlo najbolje rešenje. Antić kaže da Kineze najviše interesuje “14. oktobar” u Kruševcu i “Prva petoletka”, koje bi želeli da privatizuju.

Izvor: RTS