Dačić u sklopu priprema za predsedavanje Srbije OEBS-u posetio Francusku Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Parizu sa ministrom inostranih poslova Republike Francuske Lorenom Fabijusom. Poseta Francuskoj realizovana je u sklopu priprema za predsedavanje Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Tokom sastanka šefovi diplomatija dve zemlje razmenili su mišljenja o rezultatima nedavno održanog Ministarskog saveta u Bazelu. Tema razgovora dva zvaničnika bila je uloga OEBS-a u rešavanju ukrajinske krize, kao i širi aspekt sistema evropske bezbednosti. Takođe, ministri su razmatrali i druga pitanja od značaja za ovu organizaciju.

Dačić je izjavio, posle razgovora sa šefom francuske diplomatije Loranom Fabijusom, da Srbija ima punu podršku Francuske na evropskom putu kao i tokom predsedavanja OEBS-om naredne godine. „Veoma je značajno to što je ministar Fabijus izrazio jasnu podršku Francuske srpskom predsedavanju (OEBS), što oni smatraju da ćemo mi dobro obavljati taj posao i što se stavljaju na raspolaganje da pomognu sve što nama bude potrebno u narednom periodu”, rekao je Dačić. On je podsetio da Francuska aktivno učestvuje u OEBS, da su francuske diplomate uključene u rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu i u okviru posmatračke misije na granici Ukrajine i Rusije. „Mi smo zajedničkog stanovišta da je dijalog i mirno rešenje problema jedini put kad je reč o Ukrajini, da smo dosledni poštovanju i realizaciji Minskog protokola”, rekao je Dačić.

Na sastanku je bilo reči i o bilateralnim odnosima koji su, kako je ocenjeno, “veoma poboljšani” uz želju da oni budu još bolji. „Radićemo predano na realizaciji dogovora koji su imali premijer Vučić i Vals u Beogradu i Parizu”, rekao je on i dodao da je pozvao Fabijusa da poseti Beograd sledeće godine. Dačić je kazao da ga je ministar Fabijus izvestio o toku razgovora u Evropskom savetu i Evropskoj komisiji i istakao da je Francuska još jednom jasno pokazala da svesrdno podržava Srbiju na putu evropskih integracija. „Pošto nije bilo konsenzusa o otvaranju poglavlja 32 i 35 u ovom trenutku, pre svega je to bio stav Nemačke, ministar Fabijus me je obavestio da su oni insistirali i da je to ušlo u zaključke da je izraženo očekivanje da će u najskorijem periodu biti otvorena prva pregovaračka poglavlja”, kazao je šef srpske diplomatije. „Ovo je nesumnjivo još jedan znak naših dobrih odnosa i pune podrške Francuske Srbiji”, dodao je Dačić.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova, Tanjug