Prijem povodom preuzimanja predsedavanja Srbije OEBS-u Vesti

Povodom preuzimanja predsedavanja Republike Srbije OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić priredio je svečani prijem za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Beogradu. Na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova prisutnima se, pored šefa srpske diplomatije, obratio i ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh.

U nastavku je govor koji je tom prilikom održao ministar Ivica Dačić.

„Dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u Ministarstvu spoljnih poslova, povodom završetka švajcarskog i početka predsedavanja Srbije OEBS. Posebno mi je zadovoljstvo da pozdravim predstavnika predsedavajućeg OEBS u 2014. godini, ambasadora Švajcarske u Srbiji, Žan-Danijel Ruha. Kao što znate, po prvi put u OEBS, dve zemlje, Švajcarska i Srbija, konsekutivno predsedavaju Organizacijom. Mislim da već sada, na isteku prve polovine ovog konsekutivnog predsedavanja, možemo da kažemo da se ovakav model pokazao kao efikasan i da je omogućio kontinuitet i dugoročnije planiranje aktivnosti predsedavajućeg.

2014. godina bila je puna izazova za prostor OEBS, s obzirom da smo se suočili sa jednom od najozbiljnijih kriza od završetka Hladnog rata. U izuzetno složenim političkim okolnostima, OEBS je brzo reagovao na krizu i uputio Specijalnu posmatračku misiju u Ukrajinu. Ovim je Organizacija demonstrirala efikasnost i afirmisala svoj značaj na globalnom planu. Efikasno delovanje švajcarskog predsedavanja i politička podrška država učesnica umnogome su doprineli ovako brzom odgovoru na nastalu kriznu situaciju. Svesni smo da će i 2015. Ukrajina biti dominantna tema u OEBS i da će biti potreban isti nivo angažovanosti. U tom kontekstu glavni prioritet našeg predsedavanja će biti podsticanje sveobuhvatnog mirovnog procesa. Ministarski sastanak u Bazelu je potvrdio podršku država učesnica aktivnostima OEBS u Ukrajini, uključujući Specijalnu posmatračku misiju i Trilateralnu kontakt grupu, kao i punom sprovođenju sporazuma iz Minska, što će biti smernica i za naše predsedavanje.

Imajući u vidu da se iduće godine navršava 40 godina od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, smatramo da je ova godišnjica prilika da još jednom istaknemo značaj ovog dokumenta. Spremni smo da sa ostalim državama učesnicama, kao i sa našim Mediteranskim i Azijskim partnerima, radimo na reafirmisanju ciljeva i osnovnih principa naše Organizacije. U Bazelu je data podrška procesu „Helsinki + 40″. Nameravamo da odmah na početku predsedavanja razgovaramo sa partnerima u OEBS o tome kako da nastavimo ovaj proces. Srbija i Nemačka, članice Trojke OEBS 2015, podržale su odluku švajcarskog predsedavajućeg da se formira panel eminentnih ličnosti. Očekujemo da će rad panela biti relevantan i za proces „Helsinki + 40″. Takođe, očekujemo značajan doprinos panela debati o širim aspektima sistema evropske bezbednosti.

Zapadni Balkan ostaje prioritet našeg predsedavanja. Kao što sam istakao i na Ministarskom sastanku u Bazelu, smatram da je naš region na pravom putu i očekujem da će naše predsedavanje dati dodatni impuls regionalnoj saradnji. Kao kandidat za pristupanje EU, Srbija je iskreno posvećena jačanju saradnje sa susednim zemljama i regionom u celini.

Ovo nije prvo predsedavanje Srbije jednom međunarodnom organizacijom, ali svakako je najkompleksnije, ne samo zbog Ukrajine. Učinićemo sve da naše predsedavanje bude konstruktivno i da ostvari pozitivne rezultate. Stoga će celo naše Ministarstvo, ali i mnogi drugi resori Vlade, iduće godine biti stavljeni u funkciju predsedavanja.

Takođe, svesni smo da ovaj odgovoran zadatak nije moguće ostvariti bez podrške svih država učesnica i partnera OEBS, te se nadamo da možemo računati na vašu podršku tokom naredne godine u realizaciji našeg zajedničkog cilja – unapređenja bezbednosti i saradnje u Evropi“.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova