Dačićev govor posle izbora za predsednika SPS Vesti

Za mene je to, naravno, velika čast i velika obaveza. Da partiju vodim, da je sačuvam, ne samo kao partiju, nego i kao ideju, ideju socijaldemokratije i ideju socijalne pravde. Da sačuvamo mesto za politički identitet SPS na političkoj sceni Srbije. Da se prilagodimo aktuelnoj krizi koja postoji u svetu i kako da modernizujemo ideje socijaldemokratije,  gotovo vek i po posle njenog nastanka. To naravno nije lako, ali SPS je pokazala u svojoj istoriji da ima jednu osobinu, a to je da i kad nešto ne uradi dobro i kad izgubi i kad padne, zna da prizna svoje greške, da ustane, da se podigne, da se uspravi i da i dalje služi Srbiji. I mi smo to upravo učinili posle 2000. godine. Želim da svi ovde budemo kao jedan, ne po tome kako mislimo, nego kako radimo. Tamo gde svi misle isto, niko ne misli mnogo. Ali ako se nešto dogovorimo, onda svi kao jedan treba da to ispunjavamo. Samo zajedno smo jači. I zajedno smo najjači.

Nije mi drago koliko imam godina, ali mi je drago da danas ne poznajem mlade socijaliste koji su ovde. Zato što je to nova generacija koja se rodila devedesetih godina. Ona ne zna ni ko je Slobodan Milošević bio u to vreme, ni probleme koje smo imali. Neopterećena je krizom u to vreme. Mi danas imamo tendenciju koja je za nas dobra. Za nas najviše glasaju najstariji i najmlađi, a najmanje glasaju oni koji se sećaju devedesetih godina. Zato nam je potrebna reforma, potrebne su promene u SPS-u. Tim povodom, obećavam vam da ću učiniti sve i da ću biti na čelu partije sve dotle dok imate političke koristi od mene, sve dok ja ne budem oličenje prošlosti ili nečega lošeg i samo donde dok ne stvorimo neke ljude koji će doći na ovo mesto sa mogućnošću da budu novi lideri na političkoj sceni Srbije. Zato nam je neophodno da budemo i mudri i pametni, da budemo ponosni na svoju istoriju i da izvučemo greške, da izvučemo pouke iz grešaka, ali potrebna nam je i hrabrost i smelost. Zato mi dozvolite da vam svima zahvalim što ste me izabrali.

Dugo sam razmišljao da li da prihvatim da budem kandidat i da li da ostanem na mestu predsednika, zato što zaista mislim da je možda došlo vreme za neke promene na tom mestu. S druge strane, i prihvatanje ove funkcije ne znači da se ja neću promeniti.  Moraću da se promenim zbog vas, a to znači da budem mnogo oštriji, da tražim veću disciplinu, odgovornost i da tražim pamet, mudrost i neki novi duh Socijalističke partije Srbije na svakom mestu.

Predložiću potpredsednike partije, Predsedništvo, predsednika Izvršnog odbora na sledećoj sednici Glavnog odbora koji neću danas održati zato što smatram da je težina ovog Kongresa tolika da o svemu tome treba toliko razmisliti i napraviti prave poteze, da pokažemo pravi put SPS. Nisam sklon da prihvatim ono što ste vi predložili na vašim organizacijama, zato što niste hteli da se zamerate i predložili ste sve. Naravno, to ne znači da ja ne prihvatam njih, ali hoću da kažem da mi sada moramo da osmislimo sa čim izlazimo pred narod. Ako smo govorili o kongresu reforme, o kongresu promena, to naravno podrazumeva da dobro razmislimo i o Predsedništvu i o Izvršnom odboru i predsedniku IO, potpredsednicima, o ljudima u GO, o intelektualnoj snazi levice i naše partije. Nekada je u GO SPS sedelo 6-7 akademika Srpske akademije nauka i umetnosti. A danas kad bih ja predložio nekim našim Opštinskim odborima, oni bi rekli da oni nisu članovi mesne organizacije. Znate, postoji neki viši interes, a to je interes partije, odnosno cilja za koji se borimo, a to je stvaranje jedne moderne, demokratske i evropske, socijalno pravedne i ekonomski razvijene Srbije.

Zato mi dozvolite da vam se još jednom zahvalim, da vam kažem da ću se truditi svim svojim kapacitetima, da ostvarimo na sledećim izborima još bolji rezultata od onog koji smo sada ostvarili. Naš cilj nije da budemo partija koja će jedva preživljavati na političkoj sceni Srbije. Naši ciljevi su mnogo veći. Ali da bismo došli do tih ciljeva moramo pre svega promeniti sebe. Da bismo promenili Srbiju i svest o Srbiji moramo da promenimo i sebe. Zato samo hrabro i verujte u to da promena nije đavolsko delo kao što je govorio prorok Muhamed. Svaka promena ne znači da je to promena na bolje, ali zato moramo da budemo smeli i da gledamo otvorenih očiju našu budućnost. Ne možemo ići dalje gledajući u retrovizor, s tim je završeno. Ovo je kraj jedne etape razvoja SPS, danas otvaramo sledeću etapu. I sve što je za muzej, treba da ide u muzej.

Danas, govorimo o onim stvarima koje će nas čekati svakoga dana, u razgovoru sa građanima, u nastupu u medijima, za koju se politiku zalaže naša partija. Prema tome, naša odgovornost je velika. Mi delimo odgovornost sa našim koalicionim partnerima. Mi smo iskreni i korektni partneri, ne bavimo se smicalicama koji vidite da pišu razne specijalne službe.

Projekti rade na tome da se mi prvo međusobno posvađamo. Ja mislim da je danas nekima u Srbiji krivo što se mi ovde nismo posvađali, a ja mislim da se nismo posvađali. Najbolja stvar kod toga jeste to što još oko čega imamo da se svađamo jer ne daj Bože da dođemo do toga kao posle petog oktobra, kad su pobegli svi iz prvih redova iz radnih predsedništava, pa nismo mogli da nađemo nikoga i nismo imali oko čega da se svađamo jer nismo imali nikakve funkcije. Ali mi smo sačuvali tu partiju kada je bilo najteže, sačuvaćemo je valjda i sada. Zato treba da budemo pametni i da mi upravljamo svojom sudbinom.

Zato vas na kraju još jednom pozdravljam i zahvaljujem se na podršci koju sam dobio. Ja nikoga nisam zvao da me podrži niti sam nekoga zvao u partiji da nekoga ne podržim. Prema tome ko god se kod vas pozivao na to da ja nekoga podržavam ili ne podržavam, da znate da laže. Ali svako od naših članova rukovodstva treba da zna da mora da doprinese nešto, pa makar i jedan glas više za SPS. I svako od vas je neki lider negde i nosi neku odgovornost za to. Hajde da imamo sinergiju i da se svi zajedno sakupimo i suguran sam da možemo i da osvojimo mnogo veći broj glasova. Naš cilj je bio, kao što znate, mislim da ne treba da odustajemo od tog cilja, a to je da idemo ka milion glasova. Zato što je to naša realna snaga i relna opcija u Srbiji.

Na današnji dan je Kolubarska bitka, danas je rođendan i Branku Ružiću pa mu čestitamo. Ne znam, možda je još nekome ovde ali nemamo informacije. Ali svi mi ovde ćemo da delimo sudbinu partije i ona će biti dobra ukoliko imamo politiku koja nam obezbeđuje budućnost. Ja mislim da smo danas uradili jedan veliki korak napred. Sada će zavisiti sve od toga koliko budemo pametni, mudri, da idemo jednim filigranskim potezima, ja to obično zovem kad kažem u međunarodnoj politici ili politici na unutrašnjem planu, to je olimpijska disciplina dribling na malom  prostoru. Mi trenutno nismo najjača partija u Srbiji. Mi ne možemo da se borimo na takav način, moramo da budemo majstori koji mogu da iskoriste svaku malu priliku da postignemo gol. Gol u interesu Srbije.

Hvala svima koji su danas došli na Kongres. Sledeće godine ćemo proslaviti 25 godina od nastanka SPS. Pozivam vas da budemo svakim danom sve jači i jači i da se ne plašimo da otvaramo vrata novim snagama, da vri kao u košnici u Socijalističkoj partiji Srbije. Živela Srbija! Živela Socijalistička partija Srbije! Zaključujem 9. kongres SPS.

SLUŽBA ZA INFORMISANJE

GLAVNOG ODBORA SPS