Novim zakonom o energetici do usaglašavanja sa EU pravilima Vesti

Predlog zakona o energetici, koji je Vlada Srbije usvojila, trebalo bi da omogući da Srbija u oblasti energetike dostigne do sada najveći stepen u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Usvajanjem tog zakona se u potpunosti primenjuju sve mere iz Trećeg energetskog paketa EU u oblasti gasnog i elektroenergetskog sektora, dok su obnovljivi izvori energije, zbog promena u načinu fukcionisanja elektroenetskog sektora, tek posredno obuhvaćeni tim paketom, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U odnosu na sadašnji propis, novi Zakon o energetici će doneti preciznije i bolje uređene administvne procedure, dok će istovremeno biti otklonjeni primećeni nedostaci u vezi izdavanja energetskih dozvola i sticanja statusa povlašćenih proizvođača električene energije, istakao je Antić.

Predlogom novog zakona, Ministarstvo rudarstva i energetike planira da uvede mogućnost dobijanja privremenog statusa povlašćenog proizvođača za sve elektrane koje koriste obnovljive izvore energije, a ne samo kao do sada, za elektrane na energiju sunca i vetra, precizirao je Antić. Investitori bi time, kako je dodao, dobili sigurnije uslove za planiranje investicija, a država mogućnost da centralizovano prati razvoj i realizaciju projekata.

On je naglasio da novi zakon, u oblasti obnovljivih izvora energije, ne umanjuje već stečena prava investitora, već samo kvalitetnije uređuje tu oblast.

Izvor: Tanjug