Најновије

Дијана Вукомановић за Танјуг Вести

После одржаног Конгреса СПС искристалисана је подужа листа кандидата за потпредседнике странке, о којима ће гласати чланови Главног одбора и то неће бити ничија самовоља, али ће бити изненађења, изјавила је шефица Посланичке групе СПС Дијана Вукомановић.

Вукомановић је истакла да не жели да лицитира именима, али каже да ће свакако бити изненађења, јер је то стил руковођења шефа социјалиста Ивице Дачића, прецизирајући да су сви потпредседници СПС у периоду после Конгреса разрешени и да ће нови бити изабрани на седници Главног одбора која се очекује у првом тромесечју следеће године.

“То сам искусила на властитој кожи, на начин на који сам ја била нека врста неочекиваног кадра и изненађења, јер дуги низ година нисам била на неким руководећим функцијама СПС, али то је добро, та врста освежења и нове енергије и начина сагледавања изазова са којима се суочава Србија”, рекла је Вукомановић Танјугу.

Она је указала да ће то бити комбинација проверених кадрова и оних који уносе нове погледе и нову енергију.

Вукомановић је додала да је до сада СПС имао пет потпредседника, што је предвиђено и Статутом странке, али да број није толико важан колико је важно то да сваки од потпредседника треба да добије неку област за коју ће бити задужен.

Принцип је сличан функционисању Владе, рекла је она и додала да тренутно има 15 чланова Председништва, које ће ускоро бити проширено, и да ће и они добити области о којима ће се старати и то не само церемонијално.

На питање како ће изгледати рад СПС у наредном периоду, пошто је Дачић више пута и на самом Конгресу одржаном 14. децембра у Београду рекао да су промене неопходне, Вукомановић је рекла да је кључна промена реформско подмлађивање партије и то не смао што се тиче година.

“Нису године пресудне, наше је опредељење да на челне позиције дођу људи који имају ново разумевање за нове изазове у 21. веку, уз изузетно уважавање те школе унутар СПС која све време одржава овај СПС већ 25 година и то је веома кавалитетан кадар, то ће бити спој мудрости и искуства и енергије и подмлађивања”, рекла је Дијана Вукомановић.

На питање да ли ће у медијима сада бити мање написа о несугласицама унутар СПС, Вукомановић одговара:

“Не, мислим да је добро када нас и новинари додатно провоцирају како би унутар различитих партија, не само СПС, овладао тај такмичарски дух…Та врста конкуренције је легитимна за сваку партију, поговото за оне који желе да унесу демократски дух”, рекла је Вукомановић.

Према њеним речима, социјалистима је важно да у први план избију људи који ће се свидети грађанима, а не једни другима.

“Важно је да се свидимо грађанима, а не да се ми међусобно само себи свиђамо, да се тапшемо по раменима и мислимо да смо јако добра екипа и сложан тим. Битно је да та имена и презимена, која буду постављенау први план, наилазе на подршку грађана, то је наш циљ”, подвукла је Дијана Вукомановић.

Вукомановић се осврнула и на недавна истраживања јавног мњења, истакавши да су она показала чишћење политичке сцене, које није, како је оценила, намеравано од политичких конкурената, већ од грађана.

“Грађани су очистили политичку сцену, они су рекли – ови су добри или много добри, од њих много очекујемо, а ови су заиста лоши. Грађани су транширали и разврстали политичку сцену и то је још већи степен одговорности за нас који смо успели да опстанемо”, рекла је Вукомановић.

Шефица Посланичке групе СПС је додала да су у Социјалистичкој партији Србије увек задовољни двоцифреном бројком, коју према истраживањима имају, али и да увек постоји “тај лакмус тест” као што су локални избори.

“Грађани су прави арбитри и веома критички расположени према свима нама и тога смо свесни и нећемо се жалити, нека конкурција буде још оштрија и нека нас критикују и грде и нека заједно са нама раде и дају свој допринос овом програму реформи”, закључила је Вукомановић.

Извор: Танјуг

Категорије: Вести