Најновије

Закони који се доносе имају реформски карактер и подстичу привреду Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије, на Дванаестој седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, о Предлогу закона о енергетици и Предлогу закона о изменама Закона о планирању и изградњи:

    „Данас имамо један сет закона који су веома важни за даљи напредак и померање Србије у правцу реформи. Стварање једног бољег амбијента за живот и за рад. Иначе, ова Влада је окренута реформама и то се јасно види већ по ономе што је досадашњи  њен рад. Сви закони који се доносе, такође и све измене и допуне закона имају реформски карактер. То претпоставља промену свести и навика у свакодневном поступању и решавању многих питања важних за будућност и живот наших грађана. На сваком кораку потребно је чинити реформски корак, потребно је упорно употпуњавати мозаик новог пословног и животног амбијента, сложити коцкицу по коцкицу у мозаик новог начина живота и рада.

    Када је реч о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, кључна одредба овог закона јесте исправљање грешке учињене приликом недавног доношења овог закона. Реч је о ослобађању доприноса за уређивање грађевинског земљишта, за производне и складишне објекте, подземне етаже објеката високоградње. Изузимање производних објеката од значаја за подстицај економског развоја, јер ми тежимо реиндустријализацији и ту смо заиста пред великим проблемом.

    Ми данас можемо штедети колико год хоћете, али без производње и без опоравка привреде, односно индустрије нема даљег напретка. Зато треба користити сваки моменат, сваки тренутак, и у сваком тренутку погодност како би били конкурентнији. Важан је сваки детаљ, свако растерећење. Важно је учинити сваки бенефит који је у корист инвеститора. Привлачи их сваки корак учињен на терет нас, на терет локалних самоуправа, који су партнери са инвеститорима. А нама се на крају враћа у свом пуном износу.

    Дакле, таквом једном филозофијом, гледајући унапред стратешки и само таквим начином можемо доћи до бољитка. Из тих разлога, свакако да је добро да учинимо исправку у овом делу закона и прихватимо ово што је предлагач предложио.

    Када је реч о Закону о енергетици, треба да пођемо од чињенице да је елементарни ресурс од прворазредног значаја за просперитет и будућност читавог човечанства  заправо енергија. У вези са тим важно је истаћи да просперитет и будућност сваке земље зависи заправо од овог ресурса. Уосталом политика најмоћнијих земаља уобличава се и одређује према интересима између осталог, у сфери енергетске контроле и енергетске моћи. Дакле, с тим у вези, веома је важно да ми као земља будемо део савремених и актуелних токова у ширем простору у области енергетике и да држимо корак са тим.

    Заправо, доношењем овог закона чинимо још један или неколико корака у правцу уподобљавања наше нормативе са нормативом ЕУ. Претходним законом донетим 2004. године, започео је процес реформи енергетског сектора. У великој мери овим законом започета је и имплементација одредаба из другог пакета прописа. У међувремену донет је и трећи пакет прописа који је потребно до краја применити.

    Значајно је истаћи и учинити похвалу политици у области енергетике која иде у правцу коришћења обновљивих извора енергије, као и у правцу инвестирања у новим капацитетима у производњи електричне енергије. Добар пример је инвестиција од милијарду долара у блок 3 у Костолцу, јачине 350 мегавата. Тридесет година се није учинила значајнија инвестиција у области енергетике и зато је за сваку похвалу што је ових дана капитализована једна оваква инвестиција потписивањем Протокола и потписивањем значајних уговора у правцу завршавања ове велике инвестиције.

    Наравно, поред похвале актуелном министру и његовим сарадницима треба поменути и оно што је био рад, у смислу ударања темеља у сарадњи и у правцу почетка ове велике инвестиције, једног од претходних министарстава енергетике на челу са Петром Шкундрићем.

    У сваком случају, чини се да Министарство рударства и енергетике заиста стабилно стоји на својим ногама, заиста чврсто држи у рукама све оно што је поље рада и норматива у овој области, успешно уподобљава одредбе закона са одредбама ширег простора у Европи, показује спремност да се у сваком тренутку ухвати у коштац са свим проблемима као што је било у време елементарних непогода и даје наду да ће заиста у наредном периоду ово министарство учинити велики помак и учинити све ка напретку наше земље, а то је веома значајно јер енергетика, пољопривреда, инфраструктура су кључне области које дају могућност за бољи живот у наредном периоду.

    Поштовани господине министре и сарадници министра, желим вам успех у даљем раду у наредној години, СПС ће свакако подржати све оно што чините и радите и политику коју спроводите заједно са Владом Републике Србије“.

Категорије: Посланичка група