Најновије

Рез крајем јануара Вести

„Вечерње новости“ су поставиле пет питања лидерима политичких странака.

Ивица Дачић, председник Социјалистичке партије Србије је одговорио:

Који су државни приоритети у наредној години?

Председавање ОЕБС-ом је мој велики лични изазов, али и један од најважнијих спољнополитичких послова државе. Стратешки циљ је приближавање Европској унији, уз одржавање најбољих веза са Русијом, Кином, САД и осталим светским центрима. Цела Влада максимално ће бити ангажована на спровођењу храбрих и неопходних економских реформи како би се у најскорије време поправио животни стандард грађана. То је увек најважнији задатак.

Хоће ли грађани живети боље током 2015?

Верујем да ће постепено почети да се осећају ефекти економских мера које смо већ предузели. Само сазнање да смо на путу опоравка вратиће грађанима наду да се може живети боље и да ће брзо да угледају светло на крају тунела. Све мере које доносимо управо су темељ за бољитак који ће да се осети у годинама које долазе. Важно је да грађани имају поверења у своју државу, која и на овом примеру показује да је штедљива.

Шта ће нам бити највећи спољнополитички изазови?

Све то ће бити изазови, али Србија има јасну спољну политику, коју не крије ни у Москви, ни у Берлину, ни у Бриселу, ни у Вашингтону. Не играмо никакве „дупле игре“ и немамо никакве скривене циљеве. Од Србије нико не може да очекује да призна Косово, нити да повлачи потезе који би угрозили њена вековна пријатељства. Такве захтеве не очекујемо ни ми.

Да ли очекујете реконструкцију Владе или ванредне изборе?

О реконструкцији Владе одлучује премијер. Мислим да ће кадровских промена бити крајем јануара или почетком фебруара. Вучић је до сада показао да нема проблем да освежи тим, уколико постоји потреба за то. Социјалисти у тим процесима увек имају конструктивну улогу. Парламентарне изборе не очекујем током ове године. Они су потпуно непотребни.

Шта бисте грађанима, а шта политичким ривалима пожелели за Нову годину?

Свима желим здравља, среће и слоге која ће нам бити преко потребна.

Извор: Вечерње новости