Rez krajem januara Vesti

„Večernje novosti“ su postavile pet pitanja liderima političkih stranaka.

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije je odgovorio:

Koji su državni prioriteti u narednoj godini?

Predsedavanje OEBS-om je moj veliki lični izazov, ali i jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih poslova države. Strateški cilj je približavanje Evropskoj uniji, uz održavanje najboljih veza sa Rusijom, Kinom, SAD i ostalim svetskim centrima. Cela Vlada maksimalno će biti angažovana na sprovođenju hrabrih i neophodnih ekonomskih reformi kako bi se u najskorije vreme popravio životni standard građana. To je uvek najvažniji zadatak.

Hoće li građani živeti bolje tokom 2015?

Verujem da će postepeno početi da se osećaju efekti ekonomskih mera koje smo već preduzeli. Samo saznanje da smo na putu oporavka vratiće građanima nadu da se može živeti bolje i da će brzo da ugledaju svetlo na kraju tunela. Sve mere koje donosimo upravo su temelj za boljitak koji će da se oseti u godinama koje dolaze. Važno je da građani imaju poverenja u svoju državu, koja i na ovom primeru pokazuje da je štedljiva.

Šta će nam biti najveći spoljnopolitički izazovi?

Sve to će biti izazovi, ali Srbija ima jasnu spoljnu politiku, koju ne krije ni u Moskvi, ni u Berlinu, ni u Briselu, ni u Vašingtonu. Ne igramo nikakve „duple igre“ i nemamo nikakve skrivene ciljeve. Od Srbije niko ne može da očekuje da prizna Kosovo, niti da povlači poteze koji bi ugrozili njena vekovna prijateljstva. Takve zahteve ne očekujemo ni mi.

Da li očekujete rekonstrukciju Vlade ili vanredne izbore?

O rekonstrukciji Vlade odlučuje premijer. Mislim da će kadrovskih promena biti krajem januara ili početkom februara. Vučić je do sada pokazao da nema problem da osveži tim, ukoliko postoji potreba za to. Socijalisti u tim procesima uvek imaju konstruktivnu ulogu. Parlamentarne izbore ne očekujem tokom ove godine. Oni su potpuno nepotrebni.

Šta biste građanima, a šta političkim rivalima poželeli za Novu godinu?

Svima želim zdravlja, sreće i sloge koja će nam biti preko potrebna.

Izvor: Večernje novosti