Најновије

Решавање украјинске кризе приторитет Србије Вести

Решавање ситуације у Украјини, засновано на поштовању мировног споразума свих страна, биће приоритет Србије када преузме председавање ОЕБС-у у 2015. години, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је рекао, како је наведено у саопштењу ОЕБС, да председавање представља велики изазов и прилику за Србију да искористи политичку вољу ка циљевима ОЕБС, посебно у вези са постојећом кризом у Украјини, што није било очекивано када је Србија изразила вољу да председава ОЕБС-у пре три године.

“Одговор ОЕБС-а у таквим тешким околностима показује да, када је обдарена неопходном политицком вољом, организација може да употреби своје компаративне предности, да ефикасно допринесе решавању изазова таквих криза и да сведочи о значају ОЕБС као регионалном безбедносном аранжману”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија намерава да све своје напоре уложи у проналажење политичког решења тренутних проблема.

Србији ће, такође, приоритет бити рад на дуготрајним сукобима, где ће пренети своје сопствено искуство као земља која је изашла из сукоба и која је била у транзицији према демократији. 

Дачић је истакао да је Србија посвећена принципима ОЕБС као и транспарентности и ефикасности у раду ка циљевима ОЕБС.

Србија је, како је рекао шеф српске дипломатије, спремна да спроводе своје приоритете у све три димензије и да ради на постизању предвиђених циљева, од борбе против тероризма и бољег управљања водама до примене обавеза у области заштите људских права.

У години српског председавања, 2015, биће обележена 40. годишњица Завршног акта из Хелсинкија, наведено је у саопштењу ОЕБС.

Дачић ће приоритете Србије представити Сталном савету ОЕБС у Бечу, 15. јануара, што ће означити и званичан почетак председавања Србије тој организацији.

Извор: Танјуг