Најновије

Србија преузима председавање ОЕБС Вести

Србија је ове године председавајућа Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), а њен главни циљ је, како је навео министар спољних послова Ивица Дачић, да помогне тој организацији да буде мост између сукобљених страна у украјинској кризи.

Стални представник Србије при ОЕБС-у преузима председавање овим телом 1. јануара, а 15. јануара, како је најавио Дачић, биће одржана прва конференција Сталног савета ОЕБС-а, која ће означити званичан почетак председавања Србије тој организацији.

“Петнаестог јануара биће одржана прва седница Сталног савета ОЕБС-а, којом ћу ја председавати, што ће означити званични почетак председавања Србије”, рекао је Дачић.

Србија ће, према Дачићевим речима, имати веома озбиљну дужност, а то је да се труди да буде кредибилан председавајући који ужива поверење свих страна и који ће предузимати мере и кораке у правцу деескалације сукоба и конфликата.

Дачић је подсетио и да ће 2015. – година српског председавања ОЕБС-у бити важна јер ће тада бити обележена 40. годишњица Завршног акта из Хелсинкија.

Шеф српске дипломатије је оценио да је председавање ОЕБС-у прилика која се не пропушта и да ће Србија, која је на најгори могући начин осетила шта значи изолација, добити шансу да своје тешко искуство претвори у јасан добитак.

Србија, како је рекао, треба да проба да буде председавајући који ће помоћи ОЕБС-у да буде мост и веза између сукобљених страна, да разговара са свима и да их убеди да је дијалог једино решење.

“Оно што је, при том, за нас добро, јесте чињеница да постајемо председавајући у тренутку када ни са једним од бораца у рингу немамо никакве нерашчишћене рачуне, нити било који проблем због којег би нас било ко од њих доживео као непријатеља, или чак опасност”, напоменуо је Дачић.

Србија, према његовим речима, не сме да се меша у сукоб “џинова међународне заједнице” поводом украјинске кризе, нити сме да дозволи себи да суди било коме од великих играча.

У Бечу се једном недељно одржавају састанци Сталног савета, којим председава стални председник државе председавајућег. Од 1. јануара председавање овим телом преузима стални представник Србије при ОЕБС-у.

Највише политичко тело ОЕБС-а је Министарски савет, који се састаје се једном годишње, а наредни састанак је, како је најавио Дачић, планиран у Београду, 3. и 4. децембра 2015.

Извор: Танјуг