Srbija preuzima predsedavanje OEBS Vesti

Srbija je ove godine predsedavajuća Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a njen glavni cilj je, kako je naveo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, da pomogne toj organizaciji da bude most između sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi.

Stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u preuzima predsedavanje ovim telom 1. januara, a 15. januara, kako je najavio Dačić, biće održana prva konferencija Stalnog saveta OEBS-a, koja će označiti zvaničan početak predsedavanja Srbije toj organizaciji.

“Petnaestog januara biće održana prva sednica Stalnog saveta OEBS-a, kojom ću ja predsedavati, što će označiti zvanični početak predsedavanja Srbije”, rekao je Dačić.

Srbija će, prema Dačićevim rečima, imati veoma ozbiljnu dužnost, a to je da se trudi da bude kredibilan predsedavajući koji uživa poverenje svih strana i koji će preduzimati mere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata.

Dačić je podsetio i da će 2015. – godina srpskog predsedavanja OEBS-u biti važna jer će tada biti obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je predsedavanje OEBS-u prilika koja se ne propušta i da će Srbija, koja je na najgori mogući način osetila šta znači izolacija, dobiti šansu da svoje teško iskustvo pretvori u jasan dobitak.

Srbija, kako je rekao, treba da proba da bude predsedavajući koji će pomoći OEBS-u da bude most i veza između sukobljenih strana, da razgovara sa svima i da ih ubedi da je dijalog jedino rešenje.

“Ono što je, pri tom, za nas dobro, jeste činjenica da postajemo predsedavajući u trenutku kada ni sa jednim od boraca u ringu nemamo nikakve neraščišćene račune, niti bilo koji problem zbog kojeg bi nas bilo ko od njih doživeo kao neprijatelja, ili čak opasnost”, napomenuo je Dačić.

Srbija, prema njegovim rečima, ne sme da se meša u sukob “džinova međunarodne zajednice” povodom ukrajinske krize, niti sme da dozvoli sebi da sudi bilo kome od velikih igrača.

U Beču se jednom nedeljno održavaju sastanci Stalnog saveta, kojim predsedava stalni predsednik države predsedavajućeg. Od 1. januara predsedavanje ovim telom preuzima stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u.

Najviše političko telo OEBS-a je Ministarski savet, koji se sastaje se jednom godišnje, a naredni sastanak je, kako je najavio Dačić, planiran u Beogradu, 3. i 4. decembra 2015.

Izvor: Tanjug