Бoгoсaвљeвић-Бoшкoвић у eмисиjи „ Jeдaн нa jeдaн“ на РТВ Вести

Министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић каже да је истина да је ове године аграрни буџет мањи него раније, те да је то део свеобухватних мера штедње које је предузела Влада Србије, али је пољопривреда у свему томе ипак најбоље прошла.

“У контексту свеобухватних мера штедње, пољопривреда није могла да буде заобиђена. Ипак, ми смо успели да обезбедимо субвенције за 95 одсто досадашњих корисника. За ових пет одсто који имају више од 20 хектара обрадивог земљишта по газдинству, потрудићемо се да добију подршку из неких других извора. Субвенције се додељују онима малима, слабијима пољопривредним произвођачима којима је потребна подршка да ојачају”, рекла је министарка пољопривреде у емисији “Један на један” Радио-телевизије Војводине.

Он каже да је ове године припремљен један аграрни буџет који треба да се расподели корисницима.

“Морали смо да видимо где се највише давало и какви су ефекти ранијих давања. Највише се давало за ратарску производњу, али није дошло до повећања сточног фонда, иако се то очекивало. Ми у Србији морамо да уважимо све наше специфичности. И Војводину и централну Србију, и мале и велике пољопривреднике”, каже Богосављевић-Бошковић.

На питање како коментарише чињеницу да велики пољопривредни произвођачи који обрађују више од 20 хектара земље, имају више од 80 одсто укупног обрадивог земљишта у Србији, она каже да министарство такве усмеравају да користе повољне кредите и средства из предприступних фондова.

“Они су велики и они то могу. Овима малима је помоћ потребнија, јер таквих је 350.000 газдинстава, нека свако има четири члана породице, то је велики број људи”, рекла је министарка Богосављевић-Бошковић.

“Ја као министар наравно да желим више. Била бих најсрећнија када бих могла да повећам субвенције свима. Али то просто није могуће. Пољопривреду не можемо да посматрамо одвојено од других сегмената друштва. То је један систем и тако се треба посматрати. За пољопривреду је ова Влада имала највише слуха и ово је један минимум када је реч о смањењу аграрног буџета. Свакако ћемо учинити све да и они који су остали без субвенција добију неку врсту помоћи и подршке”, истакла је Богосављевић-Бошковић.

Она је истакла да ће и ове године бити обезбеђене премије за млеко како је то било раније.

“Треба рећи да нисмо задовољни смањењем броја животиња, па тиме и броја крава. Забринути смо јер је дужи низ година присутна тенденција смањења броја крава и то би могло да угрози нашу производњу млека. Свесни смо да је тај сектор веома осетљив и због тога неће никаква пренагљена одлука бити донета. Дакле, остаје премија од седам динара по литри млека”, навела је министарка.

Богосављевић-Бошковић каже да Министарство пољопривреде и заштите животне средине пажљиво прати шта се дешава када је реч о увозу млека из Европске уније по нижим ценама.

“За сада нема никаквих поремећаја на нашем тржишту, али смо и забринути и пратимо да ли ће ипак до тога доћи. Зато смо спремни да донесемо одређене мере како бисмо заштитили наше млекаре. Када се ради о купцима, увек их позивам да купују наше производе, и уверена сам да су наши производи бољи од европских, па и млеко”, оценила је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић.

Извор: РТВ

Категорије: Вести|Министри