Најновије

Министар Дачић приредио новогодишњи коктел за дипломатски кор и представнике медија Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић приредио је данас у Министарству спољних послова новогодишњи пријем за шефове дипломатских мисија и међунароних организација, као и директоре и главне и одговорне уреднике медија.

Том приликом министар се пригодним говором обратио прусутним званицама:
„Ваше екселенције,
Даме и господо,

Почетком маја прошле године када смо се срели по први пут након мог именовања за шефа српске дипломатије говорио сам вам о спољнополитичким приоритетима тада тек формиране Владе Републике Србије. О наставку процеса евроинтеграција и дијалога Београда и Приштине, укључујући спровођење до сада постигнутих договора, о продубљивању и јачању односа са суседима и укупне регионалне сарадње, као и односа са најзначајнијим актерима европске политике и нашим традиционалним пријатељима и партнерима широм света, те о деловању наше дипломатске службе у функцији економског опоравка земље и унутрашњих реформи.

Приоритети наше спољне политике и у новој 2015. години остају исти.
Сви политички чиниоци у Републици Србији интензивно раде на њеном укључивању у актуелне токове међународне сарадње, што је утицало и на несумњиви пораст међународног кредибилитета наше земље која је у претходном периоду, да поменем само неке од наших активности, била домаћин Самита Кина-ЦИЕЗ средином децембра, на коме је учествовало 14 премијера и 3 вицепремијера, као и Конференције о Западном Балкану под називом: „Економско управљање и повезивање”, која је крајем октобра у Београду окупила министре спољних послова и економије из региона и званичнике ЕУ.

Наш први стратешки приоритет је и даље чланство у ЕУ, о чему у земљи постоји најшири могући друштвени и политички консензус. ЕУ је уједно и наш најважнији трговински и инвестициони партнер. Пут ка чланству у ЕУ сагледавамо као историјску шансу за модернизацију и промене, чему је Влада Републике Србије истински посвећена. Надамо се што скоријем отварању преговора о чланству. Свесни смо озбиљности задатака који су пред нама и неопходности наставка реформи у свим областима. Охрабрује то што је досадашњи ток европских интеграција показао да располажемо неопходним административним капацитетима и да смо у стању да у кратком року усвојимо и имплементирамо европски acquis, што, уверен сам, препознају и наши европски партнери.
И поред тога што је чланство у ЕУ наш главни приоритет, желимо да развијамо свестране, пријатељске односе и сарадњу са свим земљама и тиме допринесемо међународном миру, стабилности и свима неопходном просперитету.

Србија је посвећена развоју добросуседских односа и сарадње са свим земљама региона у циљу јачања стабилности и промоције заједничке европске будућности. Уверени смо да се само кроз отворен и континуиран дијалог могу решавати отворена питања чиме се на најбољи начин доприноси развоју стабилног, економски повезаног и у пуној мери сарадњи окренутог региона.

2015. ће за српску дипломатију бити година изазова и великих очекивања имајући у виду наше актуелно председавање ОЕБС-у. Настојаћемо да се и као председавајући ОЕБС-у афирмишемо као поуздан партнер и да у складу са својим могућностима, допринесемо решавању питања од значаја за стабилност и безбедност европског простора и шире. Преданим ангажманом Министарства спољних послова, али и других ресора Владе, настојаћемо да конкретно и конструктивно допринесемо јачању све три димензије ОЕБС-а и раду организације у целини, посебно у контексту актуелне кризе у Украјини која ће, свесни смо, бити доминантна тема на агенди ОЕБС и током ове године.

Ово није прво председавање Србије једном међународном организацијом, али свакако јесте најкомплексније. Учинићемо све да наше председавање буде транспарентно и непристрасно и да оствари позитивне резултате.

Имајући у виду да се ове године навршава 40 година од усвајања Завршног акта из Хелсинкија, спремни смо да са осталим државама учесницама, као и са нашим Медитеранским и Азијским партнерима, радимо на реафирмисању циљева и базичних принципа ОЕБС.

Желим да искористим ову прилику вам захвалим на вашем ангажману током претходне године и изразим наду да ћемо и током 2015. наставити да успешно сарађујемо.
Хвала Вам и желим Вам све најбоље у 2015. години.”

Извор: Министарство спољних послова