Најновије

Односи Србије и Мађарске на највишем нивоу Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић и његов мађарски колега Петер Сијарто оценили су у Београду да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у последњих неколико деценија и да у њима нема “непријатних питања”.

“Наши односи су, у последњих неколико година, на највишем степену – можда у последњих неколико деценија”, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Сијартом, који је и министар спољне трговине.

Он је навео да је политичком вољом која је исказана у Београду и Будимпешти”, као и конструктивним приступом Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора, направљен “велики искорак у нормализацији односа две земље”.

Дачић је подсетио да Сијарто у Београду учествује у раду Трилатералне радне групе Кине, Мађарске и Србије за саобраћај и инфраструктурну сарадњу на којем ће се разговарати о даљим корацима у реализацији пројекта модернизације пруге Београд-Будимпешта.

“Ми се надамо да ће та пруга бити настављена и даље ка Грчкој и Црној Гори”, додао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић је захвалио на подршци коју Мађарска пружа Србији у процесу евроинтеграција и најавио да ће отићи у билатералну посету Будимпешти следећег месеца у склопу интензивних контаката са мађарским колегом.

И министар Сијарто је оценио да две суседне земље “нису имале никад боље односе” и посебно истакао чињеницу да Србија и Мађарска бележе “рекордну” трговинску сарадњу.

Он је подсетио да је економска размена у 2013. превазишла све дотадашње рекорде и да она сада износи више од једне милијарде евра.

Дачић је рекао да Београд и Будимпешта желе да олакшају живот грађана и да је зато разговарано о отварању “што већег броја граничних прелаза”.

Министар Сијарто је најавио да ће овог лета бити отворен стари гранични прелаз Хоргош-Реске.

Извор: Танјуг