Значајан дан за међународни положај Србије Министри

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић оценио је вечерас да је почетак председавања ОЕБС-oм веома значајан за међународни положај Србије.

Он је, у изјави Танјугу, рекао да је за Србију свакако политички најважније то што је неуобичајено велики број земаља на првој седници Сталног савета ОЕБС-а говорио и указао поверење Србији на почетку председавања и представљања приоритета.

“Имајући у виду да се око тога често водила полемика и у нашим медијима, на који ће начин Србија бити прихваћена, то је најупечатљивији утисак првог дана да смо добили похвале и од свих земаља Европске уније, САД, али и свих држава које се налазе у неким конфликтима, а то значи да имају поверења”, објаснио је Дачић.

Он је, у изјави на пријему у Бечу, додао да је главни наш мото повратак поверења, јер без тога не можемо да урадимо много.

Посао је, како је рекао, веома тежак јер је данас и за најобичније саопштење, што би требало да буде лако, попут осуде терористичког акта у Француској, потребна сагласност свих 57 држава чланице.

“Тако је свакога дана и на томе је наша мисија у ОЕБС-у. То показује колико је важно да ми будемо на линији са најважнијим актерима на међународној сцени”, нагласио је Дачић и закључио да је овај дан за међународни положај Србије веома значајан.

По устаљеној традицији у ОЕБС, земља Србија, као нова председавајућа, приредила је вечерас у Музеју примењених уметности у Бечу, пријем за све дипломате при ОЕБС-у.

Свака земља на почетку свог председавања приређује културни програм којим се представља осталим чланицама.

Позиву шефа српске дипломатије Дачића и амбасадора Србије при ОЕБС Вука Жугића одазвали су се дипломатски представници земаља чланица, особље Секретаријата, али и шефови мисија.

Поздрављајући госте Дачић је казао да се ОЕБС ослања на три димензије, а да би требало увести и четврту која би се тицала социјалних веза, то јест склапања личних и међудржавних пријатељстава.

Србија се, на почетку свог једногодишњег председавања, представила наступом бенда “Огњен и пријатељи”.

Избор: Блиц