Најновије

Друга фаза пројекта Костолац Б, значајна је не само за Браничевски округ већ и за целу Србију Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ народни посланик Социјалистичке партије Србије, на Првом ванредном заседању Народне Скупштине о Предлогу закона о потврђивању Уговора о зајму за кредит за повлашћеног купца за другу фазу Пакет пројекта KOSTOLAC-B POWER PLANT PROJECT између Владе Републике Србије, коју представља Министарство финансија, као Зајмопримца и кинеске Еxport-Import банке као Зајмодавца:

“Испред групе посланика СПС узећу учешће у овој расправи након обраћања које је изнела наша шефица посланичке групе Дијана Вукомановић и посланици, господин Јовановић и Петронијевић.

Желим да подржим ове законе који су данас на дневном реду у Народној скупштини Републике Србије. Део смо коалиције која вуче напред на свим пољима, покушава свим силама да помери точак привредног развоја и напретка Србије. Свакако смо поносни на ту чињеницу да смо део те коалиције и самим тим смо и преузели и део одговорности овог веома тешког посла којим се бавимо од 2012. године јер су ствари, чини се, иако је данас тешко у Србији, кренуле путем напретка.

Ја ћу подсетити и на неке политичке ставове који су се износили после 5. октобра, када се свака сарадња са истоком, са Кином, са Москвом, са Русијом извргавала руглу и промовисала се само сарадња са западним земљама.

Ми као СПС која је државотворна партија, а данас у коалицији са СНС показали смо, али чини ми се кроз дуги низ година да немамо никаквих предрасуда у том погледу. Не постоје они добри и они лоши партнери са којима хоћемо и нећемо да радимо. Данас ми у једнакој мери сарађујемо и са Кином и са Русијом и са Арапима и са западноевропским земљама и са Америком. Свуда где може да се допринесе бољитку у Србији- привредном развоју, такви партнери су свакако добродошли.

Пре свега рећи ћу неколико речи о ономе што је споразум који омогућава ангажовање средстава за реализацију друге фазе пројекта Костолац Б, из просте чињенице што и долазим из тог краја, из Браничевског округа и што је такав један пројекат веома значајан за Браничевски округ, али наравно, не само за Браничевски округ, већ и за читаву Србију.

Цела ствар је започета 20. августа 2000. године и од тада почиње успешно да се реализује неколико значајних пројеката који се финансирају кроз повољне кредите „Експорт-импорт“ банке као овлашћене институције Народне Републике Кине. Чланом 11. тог споразума предвиђено је да кроз испоруку радова, материјала и услуга могу остварити одређени послови и тако се утврдило да могу да се употребе у области енергетике за изградњу електроенергетских постројења.

То је довело 22. јула 2000. године до закључења општег уговора, односно Споразума о реализацији пројекта Костолац 2. Ми смо овде поменули и више пута је више говорника причало ту причу и поновило можда оно што ћу ја да кажем, али није грешка да се више пута напомене, јер имамо овде један добар посао у који је Србија ушла и то иде заправо једном узлазном линијом.

Прва фаза је било извођење радова на ревитализацији постројења Б1 и Б2 блока, а за другу фазу која иде у наредном периоду, предвиђена су средства у висини од 715 милиона долара. То је веома значајно за Републику Србију. Дакле, закључен је уговорни споразум крајем 2014. године и наставља се једна таква сарадња. За нас је од великог значаја да смо имали посету кинеског премијера који је окупио премијере и високе представнике многих држава централне и источне Европе, тако да је то за нас један велики тренутак за земљу и за промовисање једне политике коју води ова коалиција у којој је СПС, да можемо да се у некој већој мери убудуће ослонимо на оно што је улагање капитала кинеске стране у овом делу Европе.

Велика је ствар да смо кроз овај посао, када је реч о наставку инвестиција у Костолцу, кроз ревитализацију ових постројења и кроз проширење капацитета експлоатације површинског копа Дрмно где смо имали девет милиона тона производње угља годишње, а након ових инвестиција имаћемо 12 милиона тона у наредних 30 и више година, заправо век експлоатације се предвиђа до 2052. године. Кроз изградњу блока Б3 где ћемо омогућити производњу нових 350 мегавата електричне струје, долазимо у једну повољну ситуацију кроз један привредни раст Републике Србије и овог краја.

Дакле, ми ћемо имати значајне ефекте из једне овакве инвестиције. Овим проширењем капацитета ће се упослити преко 500 људи.

Дозволите ми да закључим да ће СПС подржати ове законе, да смо ми поносни на оно што је инвестиција пре свега у Костолцу, да смо били део тога и наши високи представници из СПС још 2009. године су трасирали пут једне овакве сарадње са Кином која је кулмунирала 2014. године када је премијер Кине дошао у посету нашој земљи.

Гласаћемо за ове законе и наставићемо путем подршке реформском курсу Владе Републике Србије”.

Категорије: Посланичка група