Прекид сукоба у Украјини у интересу свих страна Министри

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је у Бечу да се Украјина тренутно налази на прекретници, између тога да ли ће се сукоби наставити, или ће се радити на мировној опцији. Дачић, који је и председавајући Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), истакао је да су активности Србије као председавајуће тој организацији усмерене ка проналажењу решења за сазивање Трилатералне контакт групе у циљу припреме састанка на највишем нивоу. Да би до тога дошло, како је објаснио, неопходно је да се испуне предуслови који, пре свега, укључују прекид ватре и повлачење тешког наоружања.

Први потпредседник Владе је истакао да је интерес свих страна да дође до прекида ватре, и додао да је имао састанак са дипломатским представницима земаља западног Балкана при ОЕБС-у, које су подржале председавање Србије. Он је додао да је замолио за подршку за поновни избор Горана Свилановића на место генералног секретара Савета за регионалну сарадњу (RCC), уз оцену да је то тело имало значајну улогу у развоју сарадње у региону.

Дачић је истакао да је веома важно да западни Балкан остане приоритет деловања ОЕБС-а, и навео да ће његов лични изасланик Жерар Студман имати конкретне иницијативе. Према његовим речима, Панел еминентних личности, који води немачки дипломата Волфганг Ишингер, а који треба да се бави европском безбедношћу, анализом ОЕБС-а и његових механизама, имаће први састанак 8. фебруара у оквиру Минхенске безбедносне конференције. У том телу члан из Србије је Иво Висковић, и он ће са колегама из других делова Европе разговарати о ефикасности европске безбедности, ОЕБС-а и његових механизама, поручио је он и подсетио на то да ће дан раније бити одржан састанак Тројке ОЕБС-а.

Дачић је рекао да је у Бечу имао и састанак са независним институцијама ОЕБС-а, односно са комесаром за националне мањине, представником за слободу медија, као и ОДИХР-ом, са којима је разговарао о сарадњи у овој години и плановима рада.

Први потпредседник Владе је најавио да ће у Београду бити организована једна конференција посвећена безбедности новинара.

Он је, када је реч о Косову, указао на то да чланство Приштине у ОЕБС-у није тема и да такав захтев није формално поднет, нити да верује да ће бити упућен, бар за време председавања Србије тој организацији. Ипак, како је напоменуо, постоје неке земље које по налогу својих министарстава, а једна од њих је и Албанија, на састанцима помињу чланство Косова у међународним организацијама. Дачић је истакао да је беспредметно да се прича о чланству Косова у ОЕБС-у јер није решен његов статус, а о томе се не разговара у Бечу, већ у Бриселу.

Извор: Влада Републике Србије