Вукомановић и Ружић за “Данас” Вести

Већина политичких странака у Србији које се идеолошки декларишу  као левичарске и социјал-демократске не виде много сличности са програмом Сиризе, која је недавно победила на изборима у Грчкој.

Шефица Посланичке групе и члан Главног одбора СПС др Дијана Вукомановић истиче за “Данас” да су социјалисти на Конгресу у децембру усвојили програмску декларацију “Визија Србије 2020”, у којој су изложили концепт примењене политике СПС  у 21 области, укључујући и економију. Према њеним речима,  њихов програм је прилагођен социјално економској ситацији у Србији и сматрају да је програм Сиризе нереалан и непримењив у Србији.

“Било би аутодеструктивно да у процесу кандидатуре за чланство у ЕУ покушавамо да постављамо ултимативне захтеве на начин на који то чини Сириза. Уосталом, на укупан износ, ни структура нашег јавног, то јест спољног дуга није иста као дуг Грчке. Сириза је израсла на импулсу антиглобализма, левог, али и десног екстремизма, чак и инциденталног анархизма, и Грчка је политичка сцена битно различита од наше у Србији. Дакле, ми социјалисти, за разлику од неких других партија, ни не покушавамо да копирамо туђе идеје и програме само зато што је то популарни тренд”, истакла је Дијана Вукомановић.

На питање да ли је Србији потребана странка попут Сиризе и да ли би то могла бити СПС, Бранко Ружић, народни посланик и члан Главног одбора СПС наводи да је Србији потребна искрена социјалдемократска левичарска опција која може бити стожер окупљања свих снага које се залажу за социјално праведну и економски развијену Србију, државу европских вредности.

“СПС има подршку пола милиона бирача и може као стожер да се избори и за милионити глас како је и председник Дачић најавио на Конгресу”, напомиње Бранко Ружић.

Извор: Данас

Категорије: Вести