Dačić posetio sedište Dunavske komisije u Budimpešti Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u okviru bilateralne posete Mađarskoj, posetio je sedište Dunavske komisije u Budimpešti. Tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Sekretarijata i predstavnicima zemalja članica Dunavske komisije. U razgovorima naročito je istaknut ekonomski i infrastrukturni potencijal reke Dunav za celu Evopu. Poseta Dunavskoj komisiji posebno je značajna imajući u vidu da od juna 2014. godine Srbija ponovo predsedava Dunavskoj komisiji.

Dunavska komisija je nastala usvajanjem Konvencije o režimu plovidbe Dunavom koja je usaglašena i usvojena na međunarodnoj konferenciji u Beogradu 18. avgusta 1948. godine. „Beogradska konvencija” je i danas temeljni dokument koji reguliše ovu materiju i istovremeno najvažniji međunarodni dokument kojem je depozitar naša zemlja.

Tokom današnje posete Mađarskoj šef srpske diplomatije razgovarao je i sa predsednikom parlamenta Laslom Keverom, kao i sa predstavnicima srpske manjine u Mađarskoj.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova