Најновије

Велики успех претворио се у велике злоупотребе Вести

Први потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић указао је на злоупотребе договора из Брисела о слободи кретања за грађане Косова и оценио да је то питање не само за Србију и Мађарску, већ и за ЕУ. „У оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу била и тема слобода кретања. Очигледно је да сада постоји злоупотреба те слободе кретања”, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка с мађарским колегом Петером Сијартом.

Подсетивши да је Србија, према том договору, дужна да пропусти грађане Косова, премда њихова документа не сматра валидним јер не признаје Косово као независну државу, Дачић је приметио да се оно што је раније тумачено као велики успех “сада показало као велика могућност за злоупотребу”. „Србија, а претпостављам ни Мађарска, нису земље које су циљеви тих миграција. Зато би ЕУ требало озбиљније да се позабави тим питањима”, рекао је Дачић, одговарајући на питања новинара везана за хапшења на мађарској територији великог броја илегалних миграната с Косова. Он је истакао да се о тој теми разговарало и у понедељак у Бриселу на састанку с представницима Приштине и високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

Србија ће учинити све што је у њеној моћи, рекао је Дачић, али је поставио питање шта да се учини с људима који су у Приштини легално добили шенгенске визе. „Ми ћемо спречавати илегалне миграције, али, знате шта су илегалне миграције – то је кад неко незаконито прелази с једне територије на другу. А, шта ћемо кад они то раде на основу неких споразума или легално издатих виза? То нису илегалне миграције”, напоменуо је он. „Ја не бих волео да Мађарска или Србија буду криве због нечега за шта нису криве”, нагласио је Дачић.

Уз примедбу да је, према подацима приштинских медија, с Косова у протеклих шест месеци отишло између 60.000 и 100.000 људи, министар Дачић је оценио да ти “алармантни подаци” треба да буду размотрени на нивоу министарстава унутрашњих послова земаља чланица ЕУ.

„Зато то питање треба да се врати из домена политике у домен унутрашњих послова”, закључио је он.

Извор: Танјуг