Интервју Дијане Вукомановић за “Наше новине” Вести

Дијана Вукомановић, шефица посланичке групе социјалиста, у интервјуу за “Наше новине” каже да је прва међу једнакима, те да није строга, али да захтева ред, рад и дисциплину у посланичком клубу.

Прошло је три месеца од Конгреса, зашто се толико чекало?

-Дачић динамику вођења партије мора да прилагођава динамици политике коју води као члан Владе, а ту је и председавање ОЕБС-у и зато је партија потиснута у други план. Због његових обавеза, али и због тога што се наши кадрови нису одважили да кандидују нека нова лица, иако стално причамо о променама и реформама, направљена је та велика пазуа.

Ви се често помињете као кандидат за једно од водећих места у партији?

-Моја каријера није ишла уобичајеним током, од лепљења плаката, па надаље. Када сам постала потпредседник, била сам изненађена поверењем које ми је указано. Уз моје име се везује оно о чему се већ дуго прича у СПС-у, а то су реформе. Као професионални политиколог требало је да унесем неки нови угао сагледавања унутар СПС-а и мислим да сам у томе успела. Истовремено сам уз Славицу Ђукић-Дејановић унела неки нови речник и појачала женски угао гледања.

Поменули смо реформе, и Дачић их је најавио. Да ли се слажете с њим, да ли су оне неопходне?

-СПС се већ променио. Данас су у СПС-у они људи које раније нисте могли да замислите, ту је редитељ Срђан Драгојевић, ту је ЛГБТ активиста Борис Милићевић и многи други млади, још увек анонимни људи, и ту су жене. Ми негујемо тредицију да кадрови који су искуснији и годинама су у политици пренесу своје знање на млађе чланове.

Како вам иде у завођењу реда међу посланицима. Да ли вам колеге замерају строгоћу?

-Првенствено, мислим да су рад, ред и дисциплина речи које људи воле да чују. Увек наглашавам да нисам шеф, већ прва међу једнакима. Не доживљавам себе као строгу, али сматрам да посао који нам је поверен треба да радимо од јутра до мрака. На радној етици ћу увек инсистирати. Ми лепо сарађујемо, иако је понекад тешко координирати наше активности.

Недавно је министарка Зорана Михајловић изјавила да сви посланици треба да плаћају путарину. Да ли се слажете или сматрате да треба да имате повластице?

-То није излет из унутрашњости у Београд. Не сме да се прави разлика између оних који живе у Београду и оних који су из остатка Србије јер то значи да ће посланици из унутрашњости имати веће трошкове. То је неправда. Зато мора да се нађе неки компромис, да људи када долазе на заседање Скупштине и радних тела не морају да плаћају путарину или да им се та средства рефундирају.

Жене у политици се често посматрају као објекти. Мери им се дужина ногу, праве се избори за мис….

-Моја прва реакција на такво писање је била да упутим протест уреднику једних новина, у којим сам била стављена на списак избора за најлепшу политичарку. Сматрала сам да политичарке не треба да буду продуциране на тај начин. Временом сам огуглала и данас ме то не погађа. Људи жене гледају визуелно, а не тематски. Жене јесу украс света, али су и такође образоване и моћне.

Да ли је Србија спремна за председницу?

-Ја сам уверена да 21. век припада женама. Жене су спремне, а примери широм региона су показали да је то могуће.

Извор: Наше новине

Категорије: Вести|Интервју