Унапређење свестраних односа Србије и Казахстана Посланичка група

Шефица делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС др Дијана Вукомановић и народни посланици СНС Драгомир Карић и Миланка Карић, разговарали су у Народној скупштини са амбасадором Казахстана у Србији на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Нурбахом Рустемовим и државном делегацијом Казахстана, која борави у радној посети нашој земљи.

На састанку је било речи о могућностима за унапређење свестраних односа Србије и Казахстана, а посебно на економском плану. Саговорници су истакли значај сарадње парламентараца, како на нивоу два парламента, тако и парламентарних делегација у ПС ОЕБС, Савету Европе и другим облицима мултилатералне сарадње парламентараца.

Шефица делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС др Дијана Вукомановић је истакла да је добра прилика да се у години када Србија председава ОЕБС-ом прошири и додатно унапреди сарадња између Србије и Казахстана, поготово након отварања амбасаде ове пријатељске земље у Београду. Иако су наше две државе територијално удаљене, заједно смо суочени са истим изазовима очувања мира, демократије и просперитета грађана у целом евроазијском региону, нагласила је Вукомановић. 

Амбасадор Казахстана Нурбах Рустемов упознао је саговорнике са актуелном политичком ситуацијом у Казахстану и навео да се 26. априла одржавају ванредни председнички избори и упутио позив парламентарцима Србије да се ангажују као посматрачи. Током сусрета, саговорници су констатовали да на политичком плану постоје могућности за наставак добре сарадње у будућности, уз истицање наше захвалности на принципијелном ставу Казахстана у непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Извор: Скупштина Републике Србије

Категорије: Посланичка група