Sastanak Dačića sa ambasadorima regiona Latinske Amerike u Republici Srbiji Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa šefovima diplomatskih misija regiona Latinske Amerike u Republici Srbiji. U razgovoru sa ambasadorima Argentine, Brazila, Kube, Meksika i otpravnicom poslova ambasade Venecuele, ministar Dačić ukazao je na značaj koji Srbija pridaje saradnji sa državama regiona Latinske Amerike. Posebno je naglašena želja Srbije i njeno trajno opredeljenje da očuvamo i unapređujemo tradicionalno dobre odnose sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, utemeljene na uzajamnom prijateljstvu i čvrstim istorijskim vezama. Osnova tih odnosa je saradnja u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, ali i opredeljenje Srbije da bude pouzdan partner zemalja Latinske Amerike.

Šef srpske diplomatije je visoke diplomatske predstavnike upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, procesom pristupanja EU, kao i sa našim prioritetima tokom predsedavanja OEBS-u. Posebno se osvrnuo na najaktuelnija međunarodna pitanja, teme koje se odnose na latinomaerički region i region Zapadnog Balkana.

Ukazujući na značaj Srbije kao centralne i ključne zemlje regiona Zapadnog Balkana, Dačić se založio za intenziviranje političkog dijaloga kroz razmenu poseta zvaničnika i saradnju sa regionalnim organizacijama. Kao prioritet u daljem razvoju odnosa naveo je unapređenje ekonomske saradnje sa pomenutim zemljama, koja je trenutno ispod realnih mogućnosti.

Zahvaljujući se na inicijativi za susret i na razgovoru sa srpskim ministrom spoljnih poslova, prisutni ambasadori su istakli zainteresovanost za jačanje i unapređenje saradnje sa Srbijom, u čemu će njihove ambasade dati svoj puni doprinos.

Šef srpske diplomatije je ambasadorima regiona Latinske Amerike ponovo zahvalio na njihovoj principjelnoj poziciji po pitanju KiM, kao i na podršci i donacijama povodom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u Srbiji.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova