Најновије

Дачић и Леко за унапређење сарадње Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић коjи jе у званичну посету Хрватскоj састао се са председником Сабора Jосипом Леком а у разговору jе обострано исказана жеља за решавањем отворених питања и унапређењем сарадње, jавила jе ХРT.

Дачић jе изразио спремност за решавање свих отворених питања истакавши да jе српско руководство за побољшање односа с Хрватском.

Oн jе рекао и да су државни секретари министарстава спољних послова Србиjе и Хрватске задужени за координациjу тела коjа раде на решавању спорних питања.

Tо су питања несталих особа, положаjа српске мањине у Хрватскоj и хрватске мањине у Србиjи, пописа оптужених или осуђених за ратне злочине, повратка у Хрватску 32. 000 хрватских Срба коjи у Србиjи jош увек имаjу статус избеглица, питања њихових пензиjа, повратка имовине и станарских права, као и повратка хрватског културног блага .

Леко jе нагласио да отворена питања не смеjу бити кочница у односима и да jе истински интерес Хрватске напредак Србиjе на европском путу.

Дачић jе изразио уверење да ће случаj Mарић бити решен на обострано задовољство.

Kад jе реч о граници на Дунаву, Ивица Дачић jе поновио став да jе Србиjа за граничну црту по средини реке, али и изразио спремност да се то питање реши међународном арбитражом.

Ивица Дачић у Загребу борави на позив хрватске шефице дипломатиjе Весне Пусић а током дана разговараће и са председницом државе Kолиндом Грабар-Kитаровић и премиjером Зораном Mилановићем.

Извор: Танјуг