Dačić i Leko za unapređenje saradnje Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji je u zvaničnu posetu Hrvatskoj sastao se sa predsednikom Sabora Josipom Lekom a u razgovoru je obostrano iskazana želja za rešavanjem otvorenih pitanja i unapređenjem saradnje, javila je HRT.

Dačić je izrazio spremnost za rešavanje svih otvorenih pitanja istakavši da je srpsko rukovodstvo za poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

On je rekao i da su državni sekretari ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske zaduženi za koordinaciju tela koja rade na rešavanju spornih pitanja.

To su pitanja nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka u Hrvatsku 32. 000 hrvatskih Srba koji u Srbiji još uvek imaju status izbeglica, pitanja njihovih penzija, povratka imovine i stanarskih prava, kao i povratka hrvatskog kulturnog blaga .

Leko je naglasio da otvorena pitanja ne smeju biti kočnica u odnosima i da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na evropskom putu.

Dačić je izrazio uverenje da će slučaj Marić biti rešen na obostrano zadovoljstvo.

Kad je reč o granici na Dunavu, Ivica Dačić je ponovio stav da je Srbija za graničnu crtu po sredini reke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje reši međunarodnom arbitražom.

Ivica Dačić u Zagrebu boravi na poziv hrvatske šefice diplomatije Vesne Pusić a tokom dana razgovaraće i sa predsednicom države Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Zoranom Milanovićem.

Izvor: Tanjug