Poseta Zagrebu značajna Vesti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je njegova poseta Zagrebu značajna i da se može definisati kao početna kada je reč o obnavljanju ranije postignutih dogovora o normalizaciji odnosa dve države i rešavanju otvorenih problema. U intervjuu za Hrvatsku televiziju Dačić je rekao da je u svim razgovorima koje je imao, sa obe strane izražena velika želja za dobrim odnosima, da nema tabu tema i da se mora otvoreno razgovarati o svim pitanjima iz prošlosti. „U tim razgovorima treba biti racionalan“, naglasio je srpski šef diplomatije.

Govoreći o otvorenim pitanjima, Dačić je podvukao rešavanje pitanja izbeglica, sukcesije, prava nacionalnih manjina, govora mržnje, neisplaćenih penzija, stanarskih prava, imovine preduzeća u obe zemlje… On je dodao da će se tim pitanjima u narednom periodu baviti državni sekretari, odnosno zamenici ministara.

Kada je reč o nestalim licima, Dačić je rekao da treba doći do pravih podataka, da treba da se otvore sve arhive i da nije interes ni Srbije ni Hrvatske da se to ne reši, dodajući da su tu u pitanju još i Bosna i Hercegovina, Crna Gora, a da se deo toga odnosi i na Prištinu. „Nadam se da smo završili s vremenom kada su odnosi Srbije i Hrvatske bili uvek žrtva unutrašnjih odnosa i prilika u jednoj od zemalja“, rekao je on.

Izvor: Tanjug