Poljoprivreda manje pogođena merama štednje Vesti

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković ocenila je da je merama štednje poljoprivreda manje pogođenja od ostalih sektora uprkos tome što je iznos subvencija smanjen. Bogosavljević Bošković je na konferenciji “Agrarna politika Srbije”, koju organizuje NIN Fokus, a čiji je medijski pokrovitelj agencija Tanjug, pojasnila da ukupan iznos subvencija jeste smanjen, ali da 95 odsto poljoprivrednih gazdinstava, korisnika subvencija, merama štednje nije oštećeno.

UCESNICI KONFERENCIJE

Ona je precizirala i da su za preostalih pet odsto korisnika koji su dobili manja davanja iz budžeta na raspolaganju druge mogućnosti, kao na primer, povoljni krediti čije kamate subvencioniše Ministarstvo, razne mere u stočarstvu, a uskoro se očekuju i sredstva iz Ifarda. Bogosavljević Bošković je kao najznačajnije domete u radu Ministarstva, koje će i dalje trasirati razvoj poljoprivrede, navela usvajanje strategije razvoja poljoprivrede za narednu deceniju, zatim pripremanje ključnih intstrumenata za realizaciji ciljeva navedenih u strategiji, kao i početak rada Nacionalne referentne laboratorije.

Ministarka je podsetila da je učešće poljoprivrede u BDP oko 11 odsto, ako se tome pridoda prehrambena proizvodnja učešće raste na 15 do 16 odsto. Ona je navela i da u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambena proizvodnja učestvuje sa 23 odsto, a u uvozu je taj odnos osam odsto. U ukupnom broju zaposlenih poljoprivreda učestvuje sa 21 odsto, rekla je Bogosavljević Bošković.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.