Antić na Četvrtoj konferenciji regionalnog poslovnog kluba Biznis plus Vesti

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da od 1. aprila struja neće poskupeti i da je pozicija Vlade Srbije da poskupljenje treba da se odvija postepeno zbog toga što, pored dogovora sa međunarodnim institucijama, mora da se uvaži i teško socijalno ekonomsko stanje građana.

“Do kraja grejne sezone, kao što sam više puta rekao, neće biti korekcija cene električne energije, tako da od 1. aprila cena struje ostaje ista”, rekao je ministar novinarima u pauzi Četvrte konferencije regionalnog poslovnog kluba Biznis plus.

On je rekao da Vlada Srbije nastavlja razgovore i sa EPS-om i sa Agencijom za energetiku ali i sa međunarodnim finansijskim institucijama koje rade monitoring naših javnih finansija ali i monitoring javnih preduzeća.

“Nema dileme, ja mislim da je to javnosti jasno da smo mi pod ozbiljnim pritiskom pre svega MMF-a ali i EBRD i Svetske banke, da u vremenu pred nama učinimo da cena električne energije dođe na ekonomski nivo, ali Vlada Srbije pokušava da, uvažavajući stanje i socijalno-ekonomske mogućnosti građana, učini da to bude postepeno i da traje u dužem nizu godina”, rekao je Antić.

On je podvukao da su razgovori u toku i da će obavestiti javnost o rezultatima dogovora.

Antić je najavio da će razgovarati sa zaposlenima u rudarskom basenu Kostolac, koji već treći dan protestuju zahtevajući da se preduzeća “Autotransport”, “Kostolac usluge”, “Prim” i “Georad” vrate u okvire matičnog preduzeća “TE-KO Kostolac”.

“Ukoliko postoji mogućnost i ekonomska opravdanost za vraćanje četiri preduzeća u rudarskom basenu Kostolac, pod okrilje Elektroprivrede Srbije (EPS), onda to treba učiniti”, rekao je Antić novinarima u Hajatu.

Istakavši da ne robuje prošlim vremenima i odlukama, Antić je kazao da će sa zaposlenima pokušati da nađe najracionalnije rešenje.

“Pokušavamo da nađemo neko rešenje koje će biti smisleno, održivo, u najboljem interesu i EPS-a, ali i zaposlenih u tim kompanijama”, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, ta preduzeća su izdvojena iz osnovne delatnosti EPS-a u periodu od 2003. do 2005. godine i to je bio tada deo aranžmana s MMF-om, ali su reverzibilni procesi, koji treba da vrate status tih preduzeća na staro – teški.

Naglašavajući da je on pristalica razgovora i da o svemu treba razgovarati, ministar energetike je rekao da bi najpre trebalo napraviti tehno-ekonomsku analizuju koja će pokazati da li je vraćanje ta četiri preduzeća u sastav EPS-a dobro za te kompanije i za EPS.

Ukoliko postoji mogućnost i ekonomska opravdanost, prema Antićevim rečima, onda treba vratiti te firme u okrilje EPS-a, jer on “ne robuje prošlim vremenima i prošlim odlukama”.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.