Cilj je da se stvara što manje otpada Vesti

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, rekao je da Vlada Srbije i resorno ministarstvo daju punu podršku projektu koji bi trebalo da doprinese rešavanju višedesenijskih problema. On je na predstavljanju projekta javno-privatnog partnerstva za upravljanje otpadom potencijalnim investitorima u Skupštini grada rekao da je cilj da se stvara što manje otpada, odnosno da se reciklira sve što je moguće, a što nije moguće da se pretvori u energiju.

„Princip efektivnog i efikasnog upravljanja otpadom podrazumeva pravilno upravljanje postojećim resursima u kome se otpad posmatra kao resurs koji se mora iskoristiti. Efikasna upotreba otpada i usvajanje svih principa koji su definisani evropskom legislativom, predstavljaju preduslove za razvoj reciklažne industrije, ali i za celokupno unapređenje koncepta održivog razvoja u našoj zemlji“, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković na konferenciji o učešću privatnog sektora u uslugama prerade i odlaganja otpada.

P3260407

Ministarka je naglasila da je izgradnja regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom strateški cilj Republike Srbije i da podrazumeva izgradnju celokupne infrastrukture za efikasno i efektivno upravljanje otpadom. „Pre svega tu mislim na izgradnju transfer stanica za sakupljanje i razdvajanje različitih komponenti iz otpada, ali i izgradnju kako reciklažnih dvorišta tako i postrojenja za iskorišćenje  otpada za dobijanje energije. Praktično ovo bi značilo da bi otpad u potpunosti postao resurs u našoj zemlji i da bi samo onaj deo koji ne bi imao nikakvu dodatnu vrednost bio odlagan na deponije“ objasnila je ministar i precizirala da se u Srbiji danas ukupno 19% otpada odlaže na 9 sanitarnih deponija od koji je 7 regionalnih, dok se ostatak odlaže na nesanitarne deponije „što stvara ni malo lepu sliku o stanju životne sredine u našoj zemlji“.

P3260418

Ministarka je rekla da pojedine lokalne samouprave u Srbiji nisu u dovoljnoj meri završile svoje planove upravljanja otpadom i da Ministarstvo više neće tolerisati kašnjenja lokalnih samouprava jer je „propušteno dragoceno vreme i da vremena za gubljenje više nema“. „Opštine i gradovi treba da uspostave mehanizme za organizovanje primarne selekcije već u samim domaćinstvima jer će se na ovaj način dobiti kvalitetne sekundarne sirovine koje će lako naći mesto na tržištu. Da bi Srbija dostigla postavljene ciljeve, mere moraju biti realne i pristupačne, ali i fazno uspostavljene. U prvoj fazi treba se fokusirati na mere i na ciljeve koji se najlakše mogu postići. Kasnije faze će biti mnogo intenzivnije u pogledu investiranja i učešće domaćinstava u selekciji“, izjavila je Bogosavljević Bošković naglasivši da model rešavanja otpada odnosno, projekat Grada Beograda, projekat javno privatnog partnerstva o upravljanju otpada, treba da posluži drugim lokalnim samoupravama kao primer.

„Na primeru Beograda se vidi da kada se dobro radi i kada se uradi kvalitetan Plan upravljanja otpadom, da potencijalnih investitora ne nedostaje. Iz tih razloga Ministarstvo pruža potpunu podršku i nada se brzoj realizaciji koja će biti svetli primer i ostalim gradovima u Srbiji“.

Izvor: Tanjug, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.