Proaktivna politika Vlade u energetici Vesti

„Vlada Srbije vodi proaktivnu regionalnu politiku, u cilju energetske bezbednosti zemlje, jer energetski izazovi ne poznaju granice, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Otvarajući forum “Energetske perspektive regiona”, Antić je naglasio da je energetska bezbednost Srbije i regiona zajednička tema mnogih zvaničnih sastanaka u regionu, jer energetski izazovi ne poznaju granice.

„Vlada Srbije zbog toga vodi aktivnu regionalnu politiku i već je održala zajedničke sednice sa vladama susednih zemalja, gde je energetika bila jedna od ključnih tema, podsetio je Antić.Srbija je usvojila i Zakon o energetici idući u susret evrointegracijama i na taj način sublimirala evropsko zakonodavstvo u toj oblasti, kazao je ministar.Na taj način Srbija je stvorila uslove za investicije u tom segmentu privrede, rekao je Antić i dodao da je u okviru tog zakona Agencija za energetiku definisana kao nezavisno telo. U cilju obezbeđenja energetske stabilnosti, Vlada je započela reorganizacije EPS-a i Srbijagasa, napomenuo je ministar energetike i dodao da je plan da Srbijagas posluje kao vertikalno integrisana kompanija, sa dva odvojena preduzeća. Srbijagas će na taj način biti oslobođena tereta vođenja socijalne politike, kroz neadekvatnu naplatu usluga od lokalnih samouprava, građana i preduzeća, kazao je on.

ALEKSANDAR ANTIC

U oblasti energetike Vlada planira da u naredna dva meseca pokrene modernizaciju Pančevačke rafinerije, kao deoničar NIS-a, sa ciljem da se podigne kvalitet prerade naftnih derivata i da ta kompanija posluje još profitabilnije, najavio je Antić. Što se tiče obezbeđnja gasa, Vlada posle odustajanja Rusije od projekta Južni tok, razmatra alternativne pravce snabdevanja gasom i naša zemlja je potpuno spremna da se uključi u potencijalne projekte. U planu je da se ove godine Srbija uključi u gasnu interkonekciju sa Bugarskom, jer taj projekat otvara mnoge perspektive našoj zemlji, da se povežemo na turski gasovod prego Grčke i Bugarske, najavio je Antić. Srbija mora da ostvari potpunu energetsku bezbednost kada je u pitanje snabdevanje gasom i otvorena je za ulazak u sve postojeće projekte u regionu, naglasio je Antić.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.