Zamrznut štrajk i prekinuta blokada puteva Vesti

Radnici četiri preduzeća u Rudarskom basenu Kostolac odlučili su danas da prekinu blokadu puteva i zamrznu štrajk, a posle sastanka sa ministrom Aleksandrom Antićem i rukovodstvom dogovoreno je da se u ovom trenutku zaustavi proces privatizacije tih kompanija.

Ministar rudarstva i energetike rekao je novinarima, nakon skoro šestočasovnog razgovora sa predstavnicima sindikata i rukovodstva Kostolca, da očekuje da već sad prve mašine krenu ka kopovima i da se radnici četiri preduzeća vrate normalnom procesu rada.
Antić je rekao da je dogovoreno da se u ovom trenutku zaustavi proces privatizacije izdvojenih privrednih društava iz EPS-a i da se zajedno sa direktorima tih kompanija i poslovodstvom Kostolca razmotre problemi u vezi sa radom tih kompanija, njihovi ugovori i mogućnost da te kompanije budu angažovane u Kostolcu, na osnovu čega bi zaposleni primali platu.

“Taj sastanak ćemo imati odmah nakon ovih razgovora”, rekao je Antić.

Kad je reč o kompaniji “Kostolac usluge”, Antić kaže da je dogovoreno da se takođe zaustave aktivnosti u vezi sa privatizacijom i da se u prvi plan stavi pitanje mogućnosti angažovanja te kompanije u sklopu EPS-a, odnosno Kostolca.

Kako je naveo, “Kostolac usluge” nije u kategoriji onih izdvojenih društava iz EPS-a za koje postoji ekonomski opravdan model za priču o njihovom povratku u EPS.

Antić je dodao da, pošto je reč o izdvojenoj kompaniji iz EPS-a koja zapošljava gotovo 500 radnika, obaveza je i države i EPS-a da na jedan odgovoran način pomognu da se to preduzeće održi u teškom ekonomskom trenutku.

Ministar je naveo i da je dogovoreno da od ponedeljka startuje radna grupa koju će on predvoditi, a u kojoj će biti i predstavnici Ministarstva privrede, čelni ljudi EPS-a, direktori i predstavnici sindikata tri izdvojena društva “Autotransport”, “Georad” i “Prim”.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se ubrzano obave razgovori kako bi se napravila ozbiljna i kvalitetna tehno-ekonomska analiza koja treba da pruži odgovore da li je ekonomski opravdana mogućnost njihovog povratka pod okrilje EPS-a.
“Ja ću voditi radnu grupu. Verujem da je to dokaz ozbiljnosti države prema ovim kompanijama da ćemo na efikasan, ali pre svega odgovoran i ekonomski opravdan način, napraviti tu analizu”, rekao je Antić.

On je zahvalio predstavnicima EPS-a, Kostolca i sindikata jer su svi zajedno imali strpljenja za razgovor kako bi se za problem koji traje već duže vreme, muči zaposlene u tim firmama i izaziva osećaj neizvesnosti za budućnost kompanija našao zajednički odgovor.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.