Dačić učestvovao na panel diskusiji „Stati na put radikalizaciji“ Vesti

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i minstra spoljnih poslova Ivice Dačića na panel diskusiji „Stati na put radikalizaciji: da li je sveobuhvatan odgovor moguć?” koju je organizovao Beogradski fond za političku izuzetnost.

„Dame i gospodo,

Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima, među kojima, borba protiv terorizma, svih vidova ekstremizma i radikalizma predstavlja naš zajednički zadatak od prioritetnog značaja. Spremni smo da u koordinaciji sa našim partnerima širom sveta, posebno sa EU, doprinesemo suzbijanju ovih pretnji na nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom planu. Srbija snažno osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima, kao i sve vidove ekstremizma i radikalizma, svesna da kompleksnost ovih fenomena zahteva koordinirano delovanje na širem međunarodnom planu i bavljenje svim njihovim aspektima u cilju sveobuhvatnog odgovora.

Terorizam, ekstremizam i radikalizam ne znaju za granice. I na teritoriji Srbije i u našem najbližem okruženju registruje se širenje ideja radikalnog islama i regrutovanja za džihad u Siriji i Iraku. I sami se suočavamo sa problemom stranih boraca, odnosno sa odlaskom svojih državljana da ratuju u redovima ID, mahom preko radikalnih islamskih propovednika i centara. U Raškoj oblasti na jugozapadu Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji, danas postoje radikalni islamski propovednici koji, u verskim centrima finansiranim iz inostranstva, propovedaju religiju na ekstreman način i regrutuju mlade za takozvane verske ratove. Broj plaćenika iz Srbije, mahom iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, procentualno je mali u odnosu na ukupan broj stranih boraca u redovima ekstremističkih oružanih grupa. Radi se o nešto više od stotinu ljudi, ali taj broj za moju zemlju nije zanemarljiv, posebno imajući u vidu moguće posledice po njihovom povratku nakon obuke od strane verskih fanatika.

U cilju suzbijanja ovih izazova Srbija se odmah priključila aktivnostima na međunarodnom planu. Više puta smo ponovili spremnost da, u granicama svojih mogućnosti i shodno resursima kojima raspolažemo, pomognemo borbu protiv pošasti modernog doba oličene u terorizmu. Srbija je kosponzorisala Rezoluciju SB UN 2178 i veoma brzo, početkom oktobra prošle godine, usvojila izmene zakonodavstva u cilju sprečavanja odlaska ili tranzita lica preko njene teritorije radi učešća u sukobima u drugim zemljama uvođenjem krivičnih dela za takvo učešće, kao i za organizovanje, podstrekavanje i regrutovanje stranih boraca.

Počeli smo sa procesuiranjem nekolicine državljana Republike Srbije osumnjičenih za učešće u sukobima u redovima ID u Siriji. Pooštrili smo kontrolu granica i pojačali nadzor nad povratnicima. Aktivno učestvujemo u radu međunarodnih i regionalnih skupova, u razmeni informacija i sprečavanju širenja ideologije ID. Takođe, u Srbiji je uspostavljen funkcionalan sistem za borbu protiv finansiranja terorizma. Odgovorno i dosledno izvršavamo svoje međunarodne obaveze u kontekstu sprovođenja rezolucija SB UN o uvođenju embarga na izvoz naoružanja, uključujući i zabrane koje se odnose na ne-državne aktere, uključujući terorističke organizacije i sa njima povezane pojedince. Srbija daje svoj doprinos i kao članica Globalne koalicije u borbi protiv ID. Svesni smo da suzbijanje terorizma i ekstremizma represivnim, vojnim i policijskim merama nije dovoljno i da je integracija građana svih veroispovesti i političkih i drugih ubeđenja u moderno društvo na bazi zajedničkih vrednosti, ali i uz poštovanje prava na identitet i uvažavanje svačije religijske, etničke i druge pripadnosti i nasleđa, ključna u borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Borbi protiv terorizma nastojimo da doprinesemo i sa pozicije aktuelnog predsedavajućeg OEBS-u. Sa te odgovorne funkcije koju smo preuzeli u geopolitički vrlo kompleksnom i izazovnom momentu, posebno imamo u vidu da bezbednost u Evropi i na širem prostoru OEBS-a značajno zavisi i od situacije u susednim regionima. Upravo imajući u vidu da terorizam i fenomen stranih terorističkih boraca, predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju kako za region OEBS-a, tako i za njegovo šire susedstvo, opredelili smo se da tokom našeg predsedavanja tema konferencije OEBS-a u prvoj, političko-vojnoj dimenziji, bude borba protiv terorizma sa posebnim fokusom na problem stranih terorističkih boraca. Smatramo da nakon tragičnih događaja u Parizu i Kopenhagenu dužnu pažnju treba da posvetimo ovom fenomenu, kao izuzetno značajnom za evropsku i širu međunarodnu bezbednost.

Osvrnuo bih se na još jedan od prioriteta našeg predsedavanja OEBS-u koji je istovremeno i jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Reč je o mladima koji su oduvek i u svim društvima bili glavni nosioci progresivnih ideja. Oni su danas i jedna od najugroženijih kategorija u kontekstu aktuelnih trendova širenja radikalizma i ekstremizma u svetu. Podsetio bih i na našu inicijativu o formiranju Unije mladih Zapadnog Balkana, sa ciljem povezivanja, odnosno uspostavljanja održive regionalne saradnje među mladima i institucijama za mlade, sa dugoročnom vizijom doprinosa stabilnosti i napretku regiona i jačanju demokratije i tolerancije, bez kojih nema ni stabilnosti, ni preko potrebnog prosperiteta.

Tema naše današnje panel diskusije jeste da li je sveobuhvatan odgovor na talas radikalizacije moguć. Evidentno da što je odgovor sveobuhvatniji on će biti i delotvorniji. U tom smislu nemamo izbora. Sa izazovima sa kojima se svi suočavamo moramo se uhvatiti u koštac na najsveobuhvatniji mogući način jer u svetu kompleksne globalne međuzavisnosti saradnja i koordinacija na planu suprotstavljanja terorizmu, radikalizmu, netoleranciji prema manjinama i drugim oblicima ekstremizma nemaju alternativu”.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.