Istupanje Dačića na 88. „Rouz-Rot“ seminaru Parlamentarne skupštine NATO Vesti

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 88. „Rouz-Rot” seminaru Parlamentarne skupštine NATO koji se održava u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

„Poštovani poslanici,

Želim da vas pozdravim i izrazim zadovoljstvo povodom održavanja 88. “Rouz-Rot” seminara Parlamentarne skupštine NATO u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, u Beogradu. Uveren sam da će ovaj seminar u sklopu redovnog interparlamentarnog dijaloga doprineti boljem razumevanju pitanja od značaja za Srbiju i region Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija i jačanja regionalne saradnje i bezbednosti.

Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je Republika Srbija zahvaljujući reformskim procesima u svim segmentima društva, jačanju međunarodnog poverenja u Srbiju i unapređenoj regionalnoj saradnji postala faktor koji značajno doprinosi bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, čija je dugoročna stabilnost jedan od zajedničkih prioriteta svih država u regionu. Nastavićemo da ulažemo napore u cilju promocije političke i ekonomske stabilnosti Srbije i regiona Zapadnog Balkana, svesni da unapređenje regionalne saradnje i proces pomirenja predstavljaju sredstvo međusobnog približavanja i pronalaženja zajedničkih interesa.

IVICA DACIC

Regionalna saradnja je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i mi smo jasno u proteklom periodu pokazali opredeljenost za negovanje dobrosusedskih odnosa i konstruktivnog dijaloga u regionu, što vidimo kao preduslov za razvoj i prosperitet ovog dela Evrope. Istovremeno, regionalna saradnja ubrzava evropske integracije Zapadnog Balkana i stvara uslove za infrastrukturno povezivanje, ekonomski napredak i poboljšanje životnog standarda stanovništva, odnosno uspešnu realizaciju političkih i ekonomskih prioriteta u regionu.

Srbiju, kao državu koja radi na tome da postane članica EU, ohrabruje da evropske integracije Zapadnog Balkana, i pored brojnih izazova sa kojima se EU suočava, još uvek zauzimaju značajno mesto na agendi evropske politike. Zapadni Balkan jeste deo evropske zajednice i čvršće povezivanje regiona ubrzaće evropske, kao i evroatlantske integracije za zemlje regiona kojima je to prioritet.

Kao što vam je poznato, prvi strateški prioritet Republike Srbije je članstvo u EU, o čemu postoji najširi društveni i politički konsenzus. Srbija ovaj put vidi kao istorijsku šansu za modernizaciju i promene, u skladu sa evropskim vrednostima i standardima. Važne političke odluke koje je donela i koje sprovodi Vlada Republike Srbije prepoznate su i od strane EU i u tom kontekstu očekujemo još snažniju podršku članica EU Srbiji u ovom procesu i što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja. U tom smislu ohrabruje nas pozitivan ton nedavno usvojene Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije u procesu evropske integracije i spremnost EU da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine koju je prenela visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini tokom posete Beogradu prethodne sedmice. Stoga ovde želim da ponovim našu spremnost da, u skladu sa sugestijama iznetim u Rezoluciji kao i u Izveštaju o napretku, nastavimo da sprovodimo suštinske reforme, kako bismo u potpunosti usvojili evropske standarde i norme.

HENRIK BLIDAL, DEJVID HOBS, PAOLO ALI, DRAGAN SORMAZ, IVICA DACIC, IGOR BECIC

Poznato vam je, takođe, da je Srbija u godini u kojoj se navršava 40. godišnjica potpisivanja Završnog akta iz Helsinkija, preuzela predsedavanje OEBS-u i to u veoma složenom geopolitičkom trenutku. OEBS kao organizacija obuhvata širok spektar država koje učestvuju u različitim političkim, vojnim i ekonomskim integracijama. Bez obzira na tu složenost, sve države učesnice su prepoznale značaj OEBS-a kao platforme za donošenje odluka u pravcu smirivanja kriza.

Kriza u i oko Ukrajine dominira dnevnim redom ne samo OEBS-a, nego i drugih foruma, koji razmatraju pitanje bezbednosti u Evropi. Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja članica UN, uključujući i Ukrajinu. Uvereni smo da je krizu u Ukrajini moguće rešiti jedino mirnim putem i diplomatskim sredstvima, uz političku volju i svesrdno zalaganje svih zainteresovanih aktera.

Kada je reč o našoj saradnji sa NATO, Srbija je vojno neutralna i ne teži članstvu u NATO, ali istovremeno vidi prostor za dalje unapređenje saradnje u okviru mehanizma Partnerstvo za mir. NATO prepoznaje i poštuje specifičnost Srbije u odnosu na sve ostale države članice i partnere Alijanse. Istovremeno, Srbija prepoznaje važnost i ulogu koju NATO ima u sistemu regionalne bezbednosti, pre svega, ulogu koju ima na očuvanju mira i bezbednosti, posebno bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji čiji je garant upravo NATO. Srbija želi da bude pouzdan, odgovoran i predvidiv partner i sagovornik NATO u cilju zajedničkog doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Naše aktivno učešće u programu Partnerstvo za mir od decembra 2006. godine, uključujući i susret premijera Aleksandra Vučića sa GS NATO Jensom Stoltenbergom na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru ove godine, kao i moja i ministra odbrane Gašića poseta sedištu NATO u martu ove godine, potvrda su ovakve naše opredeljenosti. Usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) 15. januara ove godine će dati poseban doprinos daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Srbija želi produbljivanje saradnje na obostranu korist, iako ne namerava da postane član NATO, i poštuje aspiracije za članstvo u NATO svojih suseda“.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.