Protiv smo formiranja Vojske Kosova Vesti

Srbija je zainteresovana za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali je protiv formiranja vojske Kosova i o toj temi bi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN, poručio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dačić je, odgovarajući na pitanja učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO), čija je tema “Srbija, Zapadni Balkan i Evroatlantska zajednica”, istakao da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova jer to nije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. „To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor“, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, premijer Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Hašim Tači, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i on lično boravili u sedištu NATO gde su im predstavnici te vojne organizacije dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sever Kosova bez saglasnosti Kfora. „To je komplikovana materija i mislimo da bi o tome trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN. To (formiranje Vojske Kosova) se ne želi jer se smatra da to više nema veze s materijom i da je to samostalna stvar koju uređuje vlast u Prištini. To je tema oko koje postoje nesaglasnosti“, rekao je Dačić i ponovio da je Srbija zainteresovana za mir i stabilnost na KiM i nastavak dijaloga s Prištinom.

Dačić je takođe izjavio da je na putu ka Evropskoj uniji Srbiji najteže poglavlje 35 koje, između ostalog, obuhvata razgovore o napretku u primeni Briselskog sporazuma, jer je “dosta nedefinisano”. On je, odgovarajući na pitanja učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO), koja poglavlja će biti najteža na putu evrointegracija, odgovorio da će to biti poglavlje 35. „Problem je u tome što je poglavlje 35 dosta nedefinisano i ni sami učesnici u tom procesi i skriningu ne znaju kada je neko zadovoljan i kada će doneti pozitivnu ili negativnu odluku“, rekao je Dačić.

On je podsetio da bez rešavanja tog poglavlja, kao i poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, bezbednosti i fundamentalna ljudska prava, Srbija neće moći da otvori druga poglavlja, iako su pojedina već spremna. „Za razliku od ostalih zemalja Srbija ima specifičan pregovarački put gde imamo paradoks da možemo da uradimo šta god hoćete, budemo šampioni evropskih vrednosti, ali ako nema napretka u pregovorima s Prištinom, onda nema napretka ni u evropskim pregovorima i to je realnost s kojom se suočavamo“, ukazao je srpski šef diplomatije. Dačić je objasnio da je spremno poglavlje 32, koji se tiče finansijske kontrole, ali ne može da bude otvoreno “jer je stav određenih zemalja, poput Nemačke, da nema otvaranja drugih poglavlja pre poglavlja 23, 24 i 35”.

Dačić je takođe izjavio da ideja Evropske unije ima lekoviti karkater kada je reč o smirivanju tenzija u regionu, poručivši da je saradnja između zemalja regiona moguća jedino na osnovu zajedničkih interesa. On je kostatovao da ovaj region nije poznat po saradnji koliko po sukobima, prevodeći uz pomoć predstavnika delegacije Turske naziv Balkan na dva pojma “bal”, što znači “med”, i “kan”, što znači “krv”. „Ne znam da li je ova složenica tačno poreklo pojma Balkan, ali otprilike tako izgleda naša istorija, Veoma je veliki broj sukoba bio na našem prostoru u prošlosti i zato je neophodan proces međusobnog pomirenja“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima proces pomirenja u regionu nije lak i traje previše dugo. „Zemlje koje su ratovale u Drugom svetskom ratu desetak godina posle toga osnovale su Evropsku zajednicu za ugalj i čelik, i pronašle zajedničke interese, a mi se već 20 godina vrtimo u krug i ne postižemo velike iskorake u tom pogledu, a potrebno je to da bi ovaj region mogao da bude zona mira i bezbednosti“, rekao je Dačić.

On je istakao da je upravo zato Evropska unija faktor za smirivanje situacije u regionu. „Ideja Evropske unije ima lekoviti karakter na smirivanju svih tenzija koje postoje i baš zato Evropska unija mora da bude svesna da priča o zamoru od proširenja je priča koja nije tačna. Ona se odnosi na građane tih zemalja koji, u ekonomskoj krizi, ne žele da izdvajaju finansijska sredstva za druge zemlje. Ali kada je reč o mehanizmima za rešavanje problema, politika proširenja je nezamenjiva i kad tad se na to pitanje morate vratiti“, zaključio je Dačić.

On je preneo reči člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića koji mu je, kako je objasnio, rekao da kada god se pokrene priča oko pomirenja u regionu započnu svađe i utvrđivanje ko je više ili manje kriv i ko kome treba da se izvini. „Mnogo je iracionalnih kategorija u regionu. Imamo problem i s pitanjem granica, odnosno u našem slučaju razumevanja problema Kosova i Metohije. Mi ne osporavamo pravo na samoopredeljenje, ali osporavamo način da se to sprovodi jednostranim aktima, bez dogovora s državom od koje neko želi da se otcepi“, rekao je Dačić.

Saradnja je moguća jedino na osnovu zajedničkih interesa i u tome bi trebalo da pokažemo mnogo više zrelosti i ozbiljnosti, konstatovao je Dačić. „Mislim da smo došli do nivoa da smo počeli da se usmeravamo na projekte koji mogu da budu od regionalnog značaja“, zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.