Најновије

Преминуо Зоран Јанаћковић Вести

У Београду је преминуо Зоран Јанаћковић, социјалиста, дипломата и дугогодишњи високи државни службеник, успешан публициста и сликар.

Janackovic Zoran,jugoslovenski ambasador u Makedoniji.Рођен је септембра 1939. у селу Доње Трњане, недалеко од Лесковца. По окончању гиманзије у Лесковцу, Правни факултет завршио је у Београду.

Током великог дела радног века заузимао је важне положаје у државној администрацији, од преданог активисте на омладинским радним акцијама, преко судије у Лесковцу, да би већ почетком седамдесетих био шеф кабинета председника Скупштине Србије.

Почев од 1992. године, радио је у Министарству спољних послова (тада МИП), био генерални секретар СМИП (1994-96.) и, коначно, био први југословенски амбасадор у Скопљу 1996-2000. у тек формираној БЈР Македонији.

Као личност, био је тих и децентан човек, неупадљивог држања, склон уметничким темама, али предани посвећеник пословима које је обављао. С великом љубављу бавио се сликарством. Доследан својој, можда и професионалној „чутљивости“, он се определио за комуникацију путем слика. Као што је уметнички чин дубоко индивидуалан процес, тако је и Јанаћковић остао усамљен у представљају сликарских дела јавности. Његовом ликовном раду посвећен је зборник „У кругу светлости и лепоте“.

Пре само два месеца јавности је представљена Јанаћковићева двотомна монографија: „Балкански троугао: српско-македонско-албански односи деведесетих година“, исцрпно и драгоцено сведочанство, изузетено документовано, о бурним преломним годинама које је провео као високи дипломатски службеник, односно амбасадор.

Она ће се, извесно, испоставити као драгоцено штиво, и извор првог реда, за бројне потоње истраживаче тешке тематике којој је Јанаћковић посветио велики део свог живота.

Сахрана ће бити обављена на Бежанијском гробљу у понедељак, 6.априла у 12 часова.

Категорије: Вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.