Дијана Вукомановић у „Теми дана“ на Б92 Вести

Шефица Посланичке групе Социјалистичке партије Србије др Дијана Вукомановић, гостујући у „Теми дана“ на Б92 рекла је да нема разлога да не верујемо министру спољних послова који је уједно и председавајући ОЕБС-а, а и потписник Бриселског споразума.

„Ако Дачић каже да има нових условљавања, треба му веровати. Он говори и користи израз “покретне мете“. Преговарачки процес је дуготрајан, ми ионако психолошки и политички размишљамо до 2020. године. Дакле, има још доста месеци и година пред нама и Ивица Дачић се управо и жали на те „покретне мете“. Србија заиста прави конкретне уступке, јер ми нисмо криви зато што Влада Албанаца није била на време конституисана. Србија је дала велики допринос што је подстакла Србе на КиМ да учествују на локалним и Скупштинским изборима на Косову“, наводи Дијана Вукомановић.

На питање да ли Србија може да уђе у ЕУ док не уведе санкције Русији и не призна Косово Дијана Вукомановић је навела да је нама, независно од питања Косова и Метохије, објашњено да у Европским интеграцијама ништа није договорено, док све није договорено.

„Увек је на крају политичка одлука након испуњавања неких „Копенгхашких критеријума“ као и испуњавање неких техничких предуслова“, рекла је Дијана Вукомановић и додала да је то процес.

„Увек је кључна та политичка одлука на крају. Немачка врло пажљиво прати ситуацију на Косову због великог броја њихових војника у јединицама КФОР-а, и њима боде очи тај мост између јужне и северне Косовске Митровице и то је нешто на чему они инсистирају“, наводи шефица Посланичке групе СПС.

Дијана Вукомановић је истакла да оснивање ЗСО не зависи само од Београда, већ да Нацрт статута мора усвојити скупштина Косова и да притом тај Статут мора бити у складу са законима Косова.

„ЗСО је формулисана Бриселским споразумом, то није НВО, то није Асоцијација општина какву већ имају у косовским општинама, која би се бавила децентрализацијом и јачањем локалне самоуправе. Баш зато што је тај термин употребљен у Бриселском споразуму, ЗСО је новина и има конкретне надлежности“, истакла је Дијана Вукомановић.

„Чекали смо да се конституише Скупштина на Косову. Ми чекамо Приштину и не зависи од нас“, навела је Вукомановић и додала да постоји неколико сценарија за улазак земаља са Балкана у ЕУ.

„Први је сценарио регате, према којем свако плови својом брзином без обзира на то шта друге земље радиле. Међутим, ту је и Биг-бенг сценарио према којем све земље Балкана треба заједно да уђу у ЕУ“, наводи Вукомановић и додаје да то није могуће јер су земље мање или више зреле за улазак у ЕУ.

Осим тога, она је додала да је после сусрета Бориса Тадића са немачком канцеларком Ангелом Меркел било три услова за улазак Србије у ЕУ, након чега је било седам, да би се сада постављало 11 услова.

„Поглавље 35 не може да замени директан дијалог Београда и Приштине“, закључила је Дијана Вукомановић.

Извор: Б92

Категорије: Вести