Најновије

Дачић: Није баш тачно да нема нових услова из ЕУ Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да “није у потпуности тачно” да не постоје нови услови у преговарачком процесу Србије са Европском унијом, као ни то да све зависи само од примене Бриселског споразума. “Не бих се сложио с тим да нема нових услова, јер није реч само о Бриселском споразуму, из којег није испоштован само део о формирању Заједнице српских општина”, рекао је Дачић у емисији “Прави угао” РТВ-а.

Он је казао да је Србија у специфичној ситуацији, јер има три “вето” поглавља, те да, уколико не буде напретка у том областима, преговори могу бити обустављени у сваком тренутку.

“То су поглавља 23 и 24 о правосуђу и безбедности, те поглавље 35 о Косову. Ми немамо проблем са чланицама ЕУ у погледу редоследа отварања поглавља, већ само са Немачком, која инсистира на ова три поглавља”, навео је он.

Дачић је изразио задовољство успехом председавања Србије у ОЕБС-у, наводећи да позитивне оцене у том погледу добија из разних земаља. Најавио је да полако почиње политички процес у погледу решавања украјинске кризе, у чему, како је оценио, Србија има важну улогу.

Упитан како гледа на одлуку што је мисија ОЕБС подржала омбудсмана Сашу Јанковића због кампање којој је изложен последних недеља, Дачић је рекао да се мора играти отворених карата, јер, како је навео, Србија ради на испуњавању европских принципа због чега је важно да се сва питања расправе.

Кад је у питању однос државе према заштитнику грађана, оценио је да “ту причу треба ослободити политичких конотација”.

“Држава треба да обезбеди несметан рад независних институција и о томе треба отворено да се разговара. Омбудсман, са друге стране, треба да ради свој посао, да не задире у политичка питања. Цела та прича треба да буде обликована тако да се оствари оно што се желело увођењем институције заштитника грађана”, сматра Дачић.

Коментаришући изјаву председника Србије Томислава Николића да су из министарстава одбране и иностраних послова покушали да спрече његово учешће на паради у Москви поводом обележавања Дана победе над фашизмом, Дачић је објаснио да је Министарство спољних послова у обавези да укаже на све политичке околности, те да је и у овом случају указало на могуће негативне реакције појединих западних земаља у погледу учешћа наше активне војске на тој паради.

“Затражено је мишљење тим поводом и указано је да постоји могућност да учествују ветерани, али одлучено је ипак да то буде активна војска”, казао је Дачић.

Он је додао да је председник Републике ту одлуку донео у складу са својим овлашћењима.

“Није моја улога да кријем да неке земље то негативно оцењују. То је реалност, али ми водимо самостално спољну политику. Међутим, посао Министарства је да укаже на могуће проблеме”, истакао је Дачић.

Додао јер и да сматра да председник Србије треба да иде на параду у Москву, те навео да ће наши представници бити и на прослави у Кијеву, што је по њему “пример избалансиране политике”.

Говорећи о могућој реконструкцији Владе и судбини министара из СПС-а, он је казао да је та одлука на премијеру.

“Ја сам поносан што је спољна политика Србије довела до побољшања наше међународне позиције”, рекао је он, наводећи да је за последњих годину дана само једна земља признала Косово.

Извор: РТВ Војводина