Најновије

Подржавамо готово све одлуке ЕУ, осим санкција Русији Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да се Србија, када је реч о усклађивању спољне политике са политиком ЕУ, придружује свему осим санкцијама према Русији. Обраћајући се учесницима конференције “Заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ и приступање Србије”, Дачић је указао да се питање усаглашавања спољне и безбедносне политике често своди на питање санкција према Русији, а да је поглавље 31 (спољна, безбедносна и одбрамбена политика) много сложеније.

„Србија се обавезала на постепено усклађивање спољне политике са ЕУ и она ће у складу са својим обавезама то и учинити до момента приступања Унији. До тог тренутка повећаваћемо степен усклађивања у складу са својим интересима“, рекао је Дачић, подсетивши да је Србија претходних година имала 97 одсто усклађености. Шеф дипломатије је рекао да је тај проценат опао у години када је избила криза у Украјини и када се Србија не изјашњава о мерама према Русији. „Ми смо у протеклим годинама подржавали готово све одлуке ЕУ“, додао је Дачић.

Beograd, 13. maja 2015.- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dacic (L) porucio je danas da se Srbija, kada je rec o uskladjivanju spoljne politike sa politikom EU, pridruzuje svemu osim sankcijama prema Rusiji.Obracajuci se ucesnicima konferencije "Zajednicka spoljna i bezbednosna politika EU i pristupanje Srbije", Dacic je ukazao da se pitanje usaglasavanja spoljne i bezbednosne politike cesto svodi na pitanje sankcija prema Rusiji, a da je poglavlje 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) mnogo slozenije.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Према његовим речима, процена Србије да остане неутрална је била добра. Позиција председавјућег ОЕБС омогућава да се разговара са свим странама, додао је он. Говорећи о поглављу 31, Дачић је рекао да је завршен скрининг и да се сада чека извештај Европске службе за спољне послове о томе. Дачић је рекао и да Србија жели да буде значајан фактор регионане стабилности и ради на унапређењу сарадње на том плану.

Beograd, 13. maja 2015.- Sa leva na desno: Bivsi savetnik u Evopskoj sluzbi za spoljno delovanje Robert Kuper,  bivsi premijer i ministar spoljnih poslova Svedske Karl Bilt, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic, sef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i moderator Milan Pajvic na konferenciji "Zajednicka spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji".FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Осврнувши се на недавне догађаје у Куманову, Дачић је рекао да су они показали да је неоходно да све земље сарађују. Дачић је поновио став да је чланство у ЕУ кључни приоритет Србије што потврђује и чињеница да је Србија седма у Европи а прва на Балкану по учешћу у мисијама ЕУ.

Извор: Танјуг