Најновије

Одлука о рехабилитацији Михаиловића срамна и води новим поделама Вести

Потпредседник српске владе и шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је да одлука Вишег суда у Београду о рехабилитацији Драже Михајловића, која је објављена управо у данима када читав свет слави 70 година величанствене победе над фашизмом, не представља корак ка помирењу нити ка истини, већ напротив, само продубљује поделе. – Виши суд у Београду требало би подсетити да су, пре 70 година, 14. маја 1945, на исти дан када је он донео срамну одлуку о рехабилитацији, енглески војници у Италији и Аустрији заробили готово 30.000 усташа и четника и предали их југословенским партизанима. Само тај податак јасно говори о томе ко су били савезници, а ко непријатељи, маја 1945 – истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

– Виши суд у Београду требало би подсетити и на говор краља Петра II Карађорђевића преко Радио Лондона од 12. септембра 1944. у којем је позвао “све Србе, Хрвате и Словенце да се уједине и приступите великој Народноослободилачкој војсци под маршалом Титом” истакавши да ” сви они, који се ослањају на непријатеље против интереса свог властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига, ни пред народом, ни пред историјом“ – додаје се у саопштењу.

Уз оцену да се свет данас “суочава са покушајем ревизије историје и релативизације победа и пораза, злочина и казни” Дачић је у саопштењу додао да “никаква одлука било ког суда не може избрисати и поништити историју” и да “Србија, као жртва таквих покушаја на међународном плану, има обавезу да се бори и против ревизије историје и релативизације историјских чињеница и у самој Србији”.

Извор: Блиц