Најновије

Односи Србије и Русије нису предмет трговине Вести

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да односи Србије и Русије  нису предмет никакве трговине са трећим државама или организацијама, да су стабилни, пријатељски и братски и да ће таква сарадња бити настављена и даље. „Они далеко превазилазе дневно политичке теме. Између наших земаља нема спорних питања. Захвални смо Русији на подршци око Косова“, рекао је Дачић на заједничкој конференцији са Лавровом.

Он је рекао да се често чују идеје, укључујући и Брисел као да је Србија “између две ватре” или да “седи на две столице”. „Ми нашу политику не можемо да кријемо. Имамо јавно изречене одлуке. Србија има свој полтиички циљ да буде чланица ЕУ, али то не значи да треба да прекине однос са пријатељским земљам, а ту пре свега мислим на Русију“, рекао је Дачић. Како је додао, Србија жели да у што више области развија односе и сарадњу са Русијом.

IVICA DACIC I SERGEJ LAVROV

Лавров је рекао да Русија високо цени ниво односа који има са Србијом. „Министар Дачић управо је изнео ставове Србије. Нема много земљама у Европи које имају такав став. Став Србије је оригиналано европски“, рекао је. И Дачић и Лавров су позитивно оценили трговинско-економске односе Србије и Русије истакавши да има још доста простора за њихово унапређење, а псоебно су разговарали о енергетици.

У том контексту Лавров је рекао да је руска страна потврдила спремност за сарадњу на том плану и за испоруку гаса Србија, док је Дачић нагласио да Европи није довољан само северни ток, већ да је неопходно да постоји и неки јужни ма како се он звао и да се не сме дозволтии да овај део Европе у том остане слепо црево.

Извор: Танјуг