Најновије

Србији потребно сигурно снабдевање гасом Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је Србија начелно заинтересована за пројекат Турски ток, али да о томе тек треба озбиљно разговарати, док је руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао да по том питању Русија никоме ништа не намеће, већ износи предлоге на основу договора који има са Турском. „Јесмо начелно заинтересовани и желимо да учествујемо, с тим што позивам ЕУ да од самог почетка уђе у суштину и да не прави проблеме чланицама ЕУ и Србији“, рекао је Дачић.

Како је рекао, доћи ће зима једне године и неће бити гаса из Украјине и онда ћемо се питати ко је крив.  „Не смемо то да дозволимо“, поручио је Дачић. Он је подсетио да се Европа снабдева гасом и из гасовода Северни ток. „Када је у питању Северни ток, онда може све, а када је у питању Јужни ток, онда не, а гас при томе долази из исте земље. Па, ваљда имамо иста права као грађани земаља кроз које пролази Северни ток“, рекао је Дачић. Говорећи о томе како Србија узима у обзир све варијанте за снабдевање гасом, он је подсетио и на пројекат гасовода из Азербејџана, али је додао да тај пројекат не подразумева да гасовод иде преко Србије.

SERGEJ LAVROV

Дачић је нагласио да је Србији потребно сигурно снабдевање гасом и да Србија након проблема са Јужним током трага за другим варијантама. „Никоме ништа не намећемо, предлажемо на основу договора са Турском и видимо да постоји интересовање за Турски ток у региону“, рекао је Лавров. Руски шеф дипломатије је истакао да, ако ЕУ буде заступала приступ заснован на одговорној оцени ситуације и заинтересованости да се осигура енергетска безбедност, онда ЕУ треба да подржи тај пројекат и да да допринос тој идеји.

Извор: Танјуг