Дијана Вукомановић за Танјуг Вести

Шефица Посланичке групе Социјалистичке партије Србије Дијана Вукомановић рекла је Танјугу да акциона група нема задатак да мења постојећу преамбулу Устава из 2006. године, али да се не зна шта ће у будућности да се отвори као легитимно политичко питање.

Она је навела да је после 25 година вишепартијског система сасвим легитимно причати о реформи политичког система, посебно због тога што држава убрзаним корацима иде ка ЕУ, и да ће она вероватно подразумевати и промену одређених уставних одредби, у оном делу који се тиче политичког система.
“У многим аспектима политички систем функционише, али га треба прилагођавати”, рекла је Вукомановић.

Она је истакла да ће на почетку рада тима СПС инсистирати да се смањи број посланика, како би парламент био ефикасно и динамично тело, као и да се измени изборно законодавство и од постојећег пропорционалног система уведе персонализовани пропорционални систем, како би грађани гласали за појединце који ће их представљати у Парламенту.

СПС ће, како је рекла, предложити и да се укине “београдизација” српског парламента, како би у већем степену у највишем законодавном телу били представљени грађани из других делова Србије.

“Социјалисти ће учествовати у свим разговорима који се тичу државних и националних интереса, али ће инсистирати да се не срља у реформе, већ да буду очувани интереси грађана и државе”, истакла је Дијана Вукомановић.

Извор: Танјуг

Категорије: Вести