Дијана Вукомановић за „Политику“ Вести

Дијана Вукомановић, чланица Одбора за спољне послове и шефица српске делегације у ПС ОЕБС каже да ће колеге из четворочлане српске делегације у овој организацији гласати за нацрте резолуције према својој савести и политичком убеђењу. Она за „Политику“ објашњава да је само изнела оно што је принцип у ПС OЕБС: сваки парламентарац има право да гласа како жели. Свако изражава лични став, гласа по својој савести, по свом идеолошком и политичком опредељењу.

„Али досад је наша делегација у већини случајева била сложна. Ипак су три члана из владајуће коалиције. Међутим, ја као шеф делегације не могу да наметнем неки став, могу да говорим само у своје име. Не знам ни да ли су остали прочитали руске резолуције (то су, заправо, додаци резолуција, који ће, ако се тако изгласа, бити придодати некој од резолуција), али ја ћу, као шеф делегације, у разговору са колегама заговарати да будемо на линији државне политике, да заузмемо неутрални став и да се не придружујемо санкцијама против Русије у овом моменту“, наводи Вукомановић, указујући да унутар ОЕБС-а и нема покушаја суспензије учествовања или права одлучивања према члановима руске делегације.

Резолуцију о недопустивости употребе санкција против парламентараца земаља учесница ОЕБС-а поднео је Сергеј Наришкин, председник Думе. У тексту се не помињу конкретна имена, ни руски парламентарци ни поименце ко је увео санкције, то је уопштени дипломатски језик којим се предлагач залаже за демократски приступ да се не употребљавају санкције против парламентараца, како би се омогућио демократки дијалог. То јест, како каже Дијана Вукомановић, залаже се за поштовање демократских начела и одржавања демократског дијалога, што је потпуно легитимно. А односи се на оно што представници Русије истичу поводом суспензије права гласа у ПС СЕ – да је чудно и контрапродуктивно што покушавају да спрече руске парламентарце да у међународним форумима изразе свој став.

Извор: Политика

Категорије: Вести|ОЕБС