Ivica Dačić o sastancima u Helsinkiju OEBS

Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Helsinkiju gde su održani skupovi u znak sećanja na 40. godišnjicu usvajanja Helsinškog završnog akta.

„Nisam previše srećan što ovu godišnjicu obeležavamo sa podsećanjem na jednu sličnu situaciju koja je bila i pre 40 godina, a to je da postoje velike podele i problemi unutar Organizacije. Ovo pokazuje da tema bezbednosti i saradnje u Evropi nije tema koja je jednom zauvek rešena i zato ova organizacija ima veliku i važnu svrhu za stabilnost i mir u Evropi.

Ove godine u Helsinkiju se održava nekoliko skupova – sada završavamo Neformalni skup na visokom nivou, na nivou državnih sekretara u ministarstvima država članica uz učešće ministara spoljnih država članica Trojke i naravno uz učešće finskog ministara spoljnih poslova.

Zahvalni smo predsedniku Finske na prijemu. Ono što je važno reći to nije samo podsećanje na istoriju, već i rasprava o tome šta raditi u budućnosti. Kako raditi na sistemu ranog upozorenja na probleme koji postoje u određenim zemljama i kako pronaći najbolje mehanizme za funkcionisanje tamo gde ti problemi postoje”, rekao je ministar Dačić.

Predsedavajući OEBS-u podsetio je da Organizacija ima 57 država članica, da ima dosta konflikata koji se nalaze u oblasti ove organizacije, i sada je situacija da pored krize u Ukrajini OEBS ima posla i oko drugih zamrznutih konflikata.

„Uloga OEBS-a je u tim slučajevima nezamenljiva, jer je OEBS jedina organizacija koja ima prisustvo na terenu u tim zemljama. U Ukrajini jedina međunarodna organizacija koja je prisutna jeste OEBS.

Zato ću ja posetiti Ukrajinu sledeće nedelje, što je jako važno.

Takođe moj specijalni predstavnik koordinira radom Trilateralne kontakt grupe koja se bavi pokušajem da se kriza iz bezbednosne oblasti premesti na politički plan, odnosno da se povede politički proces.

Mi smo danas imali sastanak Trojke na ministarskom nivou ovde u Helsinkiju, razgovarali smo o situaciji u Ukrajini i o predlozima koji daje Panel eminentnih ličnosti, a vezano za budućnost naše organizacije, i razgovarali smo da se do kraja godine razmotri način funkcionisanja našeg prisustva na terenu tj. naše Misije”, rekao je predsedavajući OEBS-u i istakao da će sledeća sednica Trojke biti u Magdeburgu u Nemačkoj.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.