СПС за персонализовани пропорционални изборни систем Посланичка група

 У Скупштини Србије је одржан четврти круг слушања о реформи политичког система, током којег се СПС заложиo за увођење персонализованог пропорционалног изборног система, а ПУПС да Устав Србије садржи јасну одредбу која ће обавезивати децу да се брину о својим старим родитељима.

“Применом тог изборног система успоставља се политичка и репрезентативна веза грађана-бирача и кандидата-изабраних представника, јер бирачи унапред знају име и презиме кандидата за које гласају и који их потом представљају”, рекла је шефица Посланичке групе СПС Дијана Вукомановић.

Предлог СПС је и да парламент, како је рекла Вукомановић, има око 190 посланика, што је оптималан број.

“Рационално је смањити број посланика, а у циљу изналажења оптималног броја потребно је утврдити критеријуме који ће узети у обзир репрезентативност сваког посланичког места у односу на број становника, њихову територијалну и нарочито полну структуру”, рекла је др Дијана Вукомановић .

Она је додала да СПС указују да би применом критеријума кубног корена, односно израчунавањем кубног корена броја становника добили отпималан број који би се кретао око 190.

Вукомановић је додала да би тај критеријум могао да се примени и на остале нивое власти.

СПС, такође, сматра да треба смањити број потписа грађана за покретање народне иницијативе са садашњих 30.000 на 15.000 и за покретање иницијативе за промену Устава са 150.000 на 100.000, што је предвиђао Устав из 1990. године.

Када је у питању Војводина, СПС је против тога да покрајина има законодавну, извршну и судску власт, јер би то, сматрају, био покушај формирања “државе у држави”.

Вукомановић је мишљења да нису потребне структурне промене позиције те покрајине у уставно-правном систему Србије, него само прецизирање постојећих решења и коришћење свих могућности које постојећој аутономији дају карактер функционалности.

Извор: Танјуг

Категорије: Посланичка група